Airbus kehittää puheentunnisohjelmistoa ilmailukäyttöön

A350_ohjaamoAirbusin innovaatioryhmä kehittää yhdessä Intialaisen Uniphoren kanssa puheentunnistusohjelmistoa ilmailukäyttöön. Ohjaajat voisivat tulevaisuudessa saada lennonjohtajan radiolähetyksen ohjaamoihin myös tekstimuodossa.

Yhteistyöhanke perustuu jatkokehitelmälle Nuancen Dragon -puheentunnistusohjelmasta. Ratkaisu on kehitetty vain neljässä kuukaudessa ja sitä on koekäytetty yhdessä lentoyhtiöiden kanssa. Hanke tähtää kehittyessään parantamaan ja helpottamaan lennonjohtajien ja lentäjien kommunikointia.

"Päätimme vielä ATIS-tiedotteen (automated terminal information system) äänentunnistusohjelmiston hoidettavaksi. Tämän prototyypin avulla saamme konkreettisen vision tulevista kehitelmistä", kertoo  Airbusin innovaatioryhmän jäsen Netra Gowda.

Varmistaaksemme, että loppukäyttäjä tunnistaisi tiedon loimme digitaalisen käyttöliittymän, joka on samanlainen kuin lentäjien käyttämä ATIS-viesti on paperimuodossa.

"Kuuntelemme mahdollisia loppukäyttäjiä eli lentäjiä ja lentoyhtiön edustajia herkällä korvalla ymmärtääksemme heidän vaatimuksensa ja kiinnostuksensa tälläiseen uuteen teknologiaan. Yhdessä voimme kehittää sopiva ratkaisun", lisää Gowda.

Uusi ohjelmisto mahdollistaisi tulevaisuudessa lennonjohdon radiolähetteen tallentumisen teksimuotoisena lentokoneen ohjaamossa. Radiolähetteen tiedot olisivat ohjelmiston avulla helposti ohjaajien käytettävissä ja tarkistettavissa. Ohjelmiston käyttöä kartoitetaan myös lentokoneiden huoltotoimintaan.