Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien helikopteriosasto lentoharjoitukseen Suomeen

Alankomaat_AS532_2Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoona harjoittelee Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien helikopteriosaston kanssa 24. tammikuuta - 9. helmikuuta 2024. Harjoitukseen osallistuu Suomen NH90-helikoptereiden lisäksi AS532 Cougar -helikoptereita.

Kaakkois-Suomessa järjestettävään harjoitukseen osallistuu Alankomaista kaksi keskiraskasta AS532 Cougar -helikopteria. Ne kuuluvat Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien 300. laivueeseen, joka tunnetaan myös nimellä Wildcats. Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonasta lentotoimintaan osallistuu NH90-kuljetushelikoptereita.

NH90_talvi_puolustusvoimat_tommitoikanderHarjoituksen tavoitteena on kehittää joukkojen välistä yhteistoimintaa sekä kykyä toimia vaativissa talviolosuhteissa. Lentotoimintaa on valoisalla ja pimeällä, sisältäen maastoon tapahtuvia laskeutumisia. 

Harjoitukseen osallistuu sen eri vaiheissa yhteensä alle 90 palkattuun henkilöstöön kuuluvaa sotilasta. Harjoitus on osa vuodelle 2024 hyväksyttyä Puolustusvoimien kansainvälistä harjoitusyhteistyötä.

Harjoitus Alankomaiden kanssa on kaksi päivää päällekkäin Utin jääkärirykmentin ja Yhdysvaltojen asevoimien kanssa järjestettävän yhteisharjoituksen kanssa.


AS532U2 on monikäyttöinen helikopteri

Alankomaat_AS532_1Aérospatiale AS532U2 Cougar Mk.II -helikopteri on varustettu kahdella Turbomeca Makila 1A2 -moottorilla. Helikopterin maksi lentoonlähtöpaino on noin 9750 kg ja ulkoista kuormaa se voi nostaa jopa 3000 kg. Cougar on Super Puma -helikopterin sotilasversio. Samankaltaisia, mutta uusia ja uudistettuja Super Puma -helikoptereita käyttää Suomessa Rajavartiolaitos.

Helikopteri operoidaan neljän hengen miehistöllä, jonka lisäksi se voi kuljettaa 12 täysin varustettua sotilasta tai 16 sotilasta ilman varusteita. Ilman varapolttoainetta Cougarin matkalentonopeus on 287 km/h ja se voi lentää jopa 800 kilometrin matkan.

Alankomaiden ilmavoimilla on 12 Cougar-helikopteria, joita käytetään miehistön ja varusteiden kuljettamiseen, erikoisjoukko-operaatioihin, haavoittuneiden kuljetuksiin sekä humanitaarisiin tukitoimiin sekä kuolleiden kuljettamiseen.

Lisäksi helikopterilla on palonsammutuskyky erillisen Bambi Bucket -sammutussäiliön kanssa. Muuta ulkoista kuormaa voivat olla esimerkiksi ajoneuvot, trailerit, rahtikontit ja kenttätykit.

Lue myös: