Asianan Boeing 777 onnettomuudessa San Franciscossa

asiana_777_ntsb.(päivittynyt) Asiana Airlinesin Boeing 777-200ER (HL7742) jäi laskussa vajaaksi San Franciscon lentoasemalla. Kone laskeutui ennen kiitotien kynnystä ja osui rantapenkereeseen. Törmäyksessä koneen peräosa irtosi ja lopulta 777 syttyi tuleen. Onnettomuudessa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.

Lento OZ214 oli tulossa Etelä-Korean Soulista. Laskeutuminen näytti normaalilta, mutta kone osui kiitotien 28L päässä rantavalliin. Ainakin toinen laskuteline irtosi ja runko katkesi. Moottorit ja takaosa vakaajineen irtosi muusta koneesta.

asiana_777_wikimedia

Kone liukui maassa pyörähtäen miltei 360 astetta ja päätyi kiitotien vasemmalle puolelle. Runko syttyi vähitellen tuleen keskikohdastaan ilmeisesti palavan moottorin sytyttämänä. Koneen evakuointi onnistui täästä huolimatta. Boeingissa oli 291 matkustajaa ja 16 hengen miehistö.

Tiedot vielä vaihtelevat, mutta ilmeisesti ainakin kaksi henkilöä on saanut surmansa. Kymmenkunta on sairaalassa krittisessä tilassa ja ilmeisesti joitakin on kateissa. Lievemmin loukkaantuneita on useita.

asiana_777_fr_ntsb.Tapaus muistuttaa vuonna 2008 British Airwaysin Boeing 777 -koneelle Lontoossa sattunutta onnettomuutta. Siinä Heathrown kentälle laskeutumassa ollut kone jäi noin 300 metriä vajaaksi kiitotien päästä. Kone vaurioitui niin pahasti, että sitä ei kannattanut kunnostaa. Onnettomuudessa ei kuollut ketään.

BA:n 777 oli varustettu Rolls-Royce Trent 895 -moottoreilla. Syyksi pääteltiin jääkiteet polttoainejärjestelmässä lennon kriittisessä vaiheessa.

Asiana Airlinesillä on 12 Boeing 777-200ER -konetta. Niissä on Pratt&Whitney PW4090 -moottorit.

 Lue myös uusimmat tiedot: