Bell V-280 Valor -tiltrotor nousi ensilennolleen

V280_ilmassa_sideKolmannen sukupolven tiltrotor V-280 Valor on tehnyt ensilentonsa Yhdysvaltain Texasin Amarillossa 18. joulukuuta. Kyseessä on usean toimijan yhteishankkeena rakennettu koelentokone, jolla esitellään teknologisia ratkaisuja Yhdysvaltain uuden sukupolven ilmakuljetuskykyä ratkovaan FVL (Future Vertical Lift) -hankkeeseen.

Ensimäistä V-280 Valorin koelentoa on edeltänyt keväällä 2017 aloitetut maakokeet. Tuolloin koneen ensilennon odotettiin tapahtuvan jo syyskuussa 2017.

Bell V-280 Valor on kehitetty Yhdysvaltain Armeijan tarpeisiin kaikissa tehtävätyypeissä, joita sen hoidettavaksi osoitetaan. Valmistajan mukaan konetyyppi tarjoaa armeijalle toimivia ja kestäviä teknisia ratkaisuja. Ilma-alustyypin etuina on kiinteäsiipisen lentokoneen matkanopeus sekä helikopterin kyky nousta ja laskeutua pystysuoraan eli VTOL (Vertical Take-Off Landing) -kyky.

V280_ilmassa_etusuttuBellin mukaan Valor on kehitetty FVL-hankkeen mukaisesti tarjoamaan parasta mahdollista ratkaisua operaatiohin ja tukiratkaisuihin kattaen myös vaaditut suorituskykyparannukset sekä  parannellut huollettavuuden ja kustannusten alentamisen.

Valor tarjoaa GE:n T64-GE-419 -moottoreilla kaksinkertaisen matkanopeuden perinteiseen helikopteriin verrattuna. Sen matkalentonopeus on valmistajan mukaan 280 solmua ja kantama taistelutehtävästä riippuen 500-800 merimailia, sillä voidaan kuitenkin operoida jopa yli 2100 merimailin päähän ilman tankkausta. Maksimissaan Valor voi kuljettaa noin 5700 kg:n hyötykuorman.

osprey_2_usafKoneella voidaan kuljettaa neljän hengen miehistön lisäksi 14 matkustajaa varusteineen. Se on siten kapasiteetiltaan hieman pienempi mutta hieman nopeampi, kuin nykyisin käytössä oleva Bell Boeing V-22 Osprey -tiltrotor.

Suurin ero Ospreyhin (kuvassa oikealla) on moottoreiden säilyminen paikallaan ja vain roottorit ja käyttöakselit kääntyvät. Vuonna 2007 käyttöönotetuila CV-22 ja MV-22 version Osprey-koneilla on lennetty jo yli 400 000 lentotuntia.

Valmistaja haluaa suojella Valorin teknologialle keskeistä roottorien taittomekanismia julkisuudelta. Siksi oheisissa valmistajan kuvissa ja videossa alla pystyssä olevien roottorien alla eteenpäin näkyvä tekniikka on sumennettu.

Valmistaja vertaa Valoria UH-60 -helikoptereihin, joihin verrattuna se tarjoaa tupla kantamaa ja tuplavauhtia.

Kääntyväroottorisen ja kiinteäsiipisen Valor V-280 ilma-aluksen on kehittänyt kollektiivi, joka on saanut nimen Team Valor. Siihen kuuluvat Bell Helicopter, Lockheed Martin, GE, Moog, IAI, TRU Simulation & Training, Astronics, Eaton, GKN Aerospace, Lord, Meggitt ja Spirit AeroSystems. Valor-hanke on käynnistetty vuonna 2013.


Lue myös: