Boeing lupaa matkustajakoneidensa lentävän 100% uusiutuvalla polttoaineella vuoteen 2030 mennessä

biopolttoaineBoeing nostaa rimaa pitkän aikavälin kestävän kehityksen suunnitelmissaan. Amerikkalaisvalmistaja lupaa kaupallisten liikennekoneidensa kykenevän lentämään tyyppihyväksyttyinä 100 prosenttisella uusiutuvalla polttoaineella vuoteen 2030 mennessä.

 

Boeing on jo nyt suorittanut onnistuneesta koelentoja, joilla on käytetty fossiilisen kerosiinin sijaan 100 prosenttista uusiutuvaa lentopolttoainetta (SAF, Sustainable Aviation Fuel).

Tällaisten uusiutuvien lentopolttoaineiden on useiden eri lähteiden mukaan arvioitu vähentävän lentoliikenteen CO2-päästöjä jopa 80 prosentilla niiden elinkaaren aikana verrattuna perinteiseen fossiiliseen polttoaineeseen. Tulevaisuudessa uusiutuvilla polttoaineilla on potentiaalia on päästä jopa 100 prosenttiseen päästövähennykseen.

Toistaiseksi uusiutuvaa lentopolttoainetta käytetään kaupallisilla lennoilla vielä sekoituksena fossiilisen kerosiinin kanssa ja sekoitussuhde on maksimissaan 50 prosenttia nykyisten säännösten mukaisesti.

Jotta päästäisiin ilmailualalle asetettuihin tavoitteisiin eli 50 prosentin päästövähennyksiin vuoden 2005 tasosta vuoteen 2050 mennessä tulisi olla kyky lentää 100 prosenttisella uusiutuvalla lentopolttoaineella jo paljon ennen vuotta 2050.

Boeing on nyt sitoutunut muutokseen, jota tulevaisuudessa vaaditaan ja yhtiön nykyisillä sekä tulevilla lentokoneilla lennetään tavoitteiden mukaan 100 prosenttisella biopolttoaineella vuoteen 2030 mennessä. Työtä sen eteen tehdään Boeingin mukaan koko alalla sekä viranomaisten kanssa.

Boeing on jo aiemmin toiminut laajassa yhteistyössä lentoyhtiöiden, moottorivalmistajien ja muiden toimijoiden kanssa, kun se vuonna 2008 aloitti koelennot biopolttoaineella ja sai hyväksynnän uusiutuvien polttoaineiden käyttöön vuonna 2011.

Vuonna 2014 Boeing testasi menestyksekkäästi Nesteen uusiutuvaa lentopolttoainetta 15 prosentin seoksena Boeing ecoDemonstrator 787 -testikoneessa. Vuonna 2018 Boeing suoritti 777F-ecoDemonstrator-rahtikoneella ensimmäisen kaupallisen lennon 100 prosenttisella uusiutuvalla polttoaineella yhdess FedExin kanssa.

Suomalainen Neste, joka on nykyisin maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen valmistaja ja maailman johtava lentokonevalmistaja Boeing aloittivat vuonna 2015 yhteistyön uusiutuvan lentopolttoaineen kaupallistamisen edistämiseksi ja nopeuttamiseksi.

neste_Finnair Nesteen uusiutuva lentopolttoaine valmistetaan vastuullisesti tuotetuista uusiutuvista jäte- ja tähderaaka-aineista. Se on drop-in-polttoaine, jonka avulla lentokoneen suoria kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää välittömästi. Sen käyttöönotto ei edellytä uusia investointeja tai muutoksia lentokoneeseen tai polttoaineen jakelutapoihin.

Neste arvioi, että vuonna 2023 se pystyy tuottamaan vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta.

Lue myös: