Dassault Aviationin ja Airbusin FCAS-ilmataisteluhanke etenee - koelento jo 2020-luvulla

Dassault_NGF_UCASRanskan ja  Saksan hallitukset ovat solmineet puitesopimuksen, joka valtuuttaa Dassault Aviationin ja Airbusin viemään eteenpäin tulevaisuuden FCAS (Future Combat Air System) -ilmataisteluhanketta. Mukana  yhteistyössä ovat myös MTU Aero Engines, Safran, MBDA ja Thales. Nyt käynnistyvässä 1A-vaiheessa aiotaan kehittää koekonetta ja teknologioita, jotka nousisivat ilmaan vielä 2020-luvulla.

Käynistyvän 18 kuukauden mittaisen puitesopimuksen aikana aloitetaan kehitystyö koelentokoneen valmistamiseksi ja uusiempien teknologioiden toiminnan varmistaminen. Suunnitelmisssa on ensilento, joka voisi tapahtua jo vuonna 2026.

Dassault Aviation ja Airbus julkistivat keväällä 2018 kehittävänsä yhteistyössä uuden sukupolven eurooppalaista FCAS (Future Combat Air System) -ilmataistelujärjestelmää. Julkistuksen jatkuivat syksyllä 2018 Dassault, kun esitteli Euronaval-messuilla uutta NGF (New Generation Fighter) -koneen mallia.

Vuoden 2019 aikana yhteistyökumppanit ovat työskennelleet tulevaisuuden järjestelmien määrittelyiden kanssa Joint Concept Study -ohjelmassa. Nyt  FCAS siis siirtyy kohti seuraavaa päätöksentekovaihetta, joka johtaa kohti koelentoa.

dassault_NGF_sideHankkeessa keskitytään seuraavaksi teknologian haasteiseisiin useilla osa-alueille. Koko FCAS-hanke rakentuu pääsopimuskumppani Dassault Aviationin Next Generation Fighter (NGF) -hävittäjän ympärille. Pääkumppanina kehitystyössä on Airbus.

Ilmataistelujärjestelmässä on mukana myös miehittämättömä ilma-alukset, ja niiden osalta pääsopimuskumppani on Airbus ja partnerina tällä alueelle on mukana MBDA.

Kehitystyössä on mukana myös ns. Combat Cloud -pilvipalvelu, joka on toimii laajan tiedon keskuksena. Tietoa Combat Cloudista jaetaan eri tavoin tarvitsijoille. Pääsopimuskumppanina on Airbus ja partnerina Thales. Moottoriteknologiaa kehittävät yhteistyössä Safran ja MTU.

Varsinainen simulaatioympäristö kehitetään yhteistyössä, jotta varmistutaan eri toimintojen johdonmukaisuudesta.

Koekoneen valmistukseen tähväävän esivaiheen käynnistäminen kuvaa osapuolten mukaan FCAS-kumppanimaiden ja teollisuuskumppaneiden luottamusta ja päättäväisyyttä.

Puitesopimus antaa teollisuudelle mahdollisuuden käyttää tarvittavia resursseja  uuden eurooppalaisen puolustushankkeen kehittämiseksi. FCASin on määrä olla yksi Euroopan kulmakivistä, joka takaa teollisen ja teknologisen itsemääräämisoikeuden.

Rafale_ilmassa_1Dassaultin nykyinen hävittäjä Rafale on mukana Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankeessa. Ranskalaisyhtiön edustajien mukaan Rafalen valinnan myötä myös Suomi olisi mukana kehittämässä myös tulevaa FCAS-järjestelmää.

Euroopassa on käynnissä myös toinen merkittävä tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmän kehitystyö. Siinä Iso-Britannia ja sen teolliset kumppanit kehittävät Tempest-nimen saanutta hävittäjäjärjestelmää. Mukana tässä kehitystyössä on osaltaan myös Ruotsi.

Lue myös: