Ennustetun lumisateen ja kovan tuulen odotetaan aiheuttavan viiveitä Helsinki-Vantaalla 12.-13.1.

lumi_vantaa_1217_1Eteläiseen ja lounaiseen Suomeen on ennustettu satavan lunta tiistain vastaisesta yöstä keskiviikkoiltapäivään asti. Ilmatieteen laitos ennnustaa, että maan eteläosassa lunta kertyisi noin 30–40 cm, paikoin enemmänkin. Finavia ja Finnair varoittavatkin mahdollisista viiveistä lentoliikenteelle Helsinki-Vantaalla.

Voimakas lumisade sekä puuskittainen ja navakka kaakois- ja itätuuli voivat aiheuttaa viiveitä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Vaihtelevat olosuhteet voivat rajoittaa kiitoteiden käyttöä ja aiheuttaa viiveitä liukkauden sekä sivutuulirajojen suhteen.

lumi_vantaa_1217_3Voimakas lumisade lisää lentoliikennealueen ja asematason sekä mahdollisten lähestymisantennien alueiden lumenpoistotarvetta merkittävästi. Kiitotien kunnossapitotoimia suoritetaan yhteistyössä lennonjohdon kanssa. Lumisade hidastaa myös muita maatoimintoja lentoasemalla kuten koneiden kuormasta.

Finavian Helsinki-Vantaan lentoseman kunnosapidon harjapuhaltimet puhdistavat kiitotien periaatteessa kymmenessä minuutissa yhdeksän koneen muodostelmalla.

Lentoliikenteelle voi aiheutua viiveitä myös tarvittavasta jäänpoistokäsittelystä, joka tulee suorittaa ennen lentoonlähtöä erikseen määritellyllä jäänpoistopaikalla. Käsittelyn antama ns. suoja-aika vaihtelee sääolosuhteiden ja käytetyn menetelmän mukaisesti.

lumi_vantaa_1217_2Koronaviruspandemia on hiljentänyt Helsinki-Vantaan lentoasemaa merkittävästi. Finnair lentää nykyisin keskimäärin 75 lentoa päivässä.

Finnair arvioi, että sääolosuhteet voivat aiheuttaa rajoituksia lentoaseman toimintoihin, jonka seurauksena lennot voivat viivästyä 12.-13. tammikuuta 2021.