Enontekiön lentoaseman tulevaisuus halutaan turvata uudella omistajalla

IMG-20180216-WA0000Enontekiön ja Muonion kunnat, Tunturi-Lapin Kehitys sekä alueen yrittäjät etsivät yhteistyössä uutta ratkaisua Enontekiön lentoasemalle, jonka ylläpito Finavian verkostossa saattaa päättyä lähivuosina. Uuden omistajan arvioidaan ylläpitävän lentoasemaa jo kahden vuoden kuluttua.

Finavian arvioidaan haluavan lopettaa Enontekiön lentokentän ylläpidon, sillä lentokenttäyhtiö ilmoitti toukokuun alussa, että lentoaseman infra on elinkaarensa päässä. Edessä arvioidaan olevan mittava 15 miljoonan euron hintainen investointi. Finavia ilmoitti kartoittavansa vaihtoehtojaan, sillä Enontekiöön ei ole ollut säännöllistä aikataulunmukaista lentoliikennettä noin kahteen vuoteen.

IMG-20180216-WA0002Enontekiön lentokentän matkustajamäärä kasvoi 23 prosenttia vielä alkuvuonna 2020 edelliseen vuoteen verrattuna. Matkustajia oli alkuvuonna 5 258. Kaikkiaan vuoden 2019 aikana matkustajia oli 27 979 ja heistä kaikki olivat kansainvälisiä matkustajia.

Enontekiötä pidetään kunnassa yhtenä Lapin matkailun kasvupisteistä. Toimijoiden mukaan Lapin matkailu on Suomen kilpailukyvylle tärkeä vientiala. Alueen toimijoiden yhteinen näkemys onkin, että kentän toiminnan tulee jatkua ilman keskeytyksiä ja vastaanottaa matkailijat myös tulevana sesonkina.

Kunnat ja alueen elinkeinoelämän edustajat ovat nyt aktiivisesti hakeneet ratkaisua Enontekiön lentokentän toiminnan turvaamiseen ja näkevät, että lentoaseman investointi laukaisisi uusia investointeja alueelle ja näin työllistäisi välittömästi.

Neuvottelut niin eri ministereiden kuin Finavian johdonkin kanssa ovat olleet hyvähenkisiä. Kunnat ja alueen elinkeinoelämän edustajat tekevät suunnitelman ja esittävät vaihtoehdon nykyiselle toimintamallille. Lentokenttää tullaan tarkastelemaan osana Lapin lentokenttäverkostoa ja liikenteen solmukohtana, myös muun kuin matkailunkin näkökulmasta.

"Nyt realistinen vaihtoehto on, että uusi omistaja ottaa vastuun lentoasemasta kahden vuoden kuluttua. Toivomme, että valtio tukee tätä ajatusta, joka edellyttää myös, että nykyinen toimija ylläpitää lentoasemaa siihen saakka ja ettei toiminnassa tule katkoksia", toteaa kehitysjohtaja Hannu Autto.

Lapinlentoasemat_finavia Enontekiön lentoaseman aluetaloudelliset vaikutukset olivat vuonna 2018 4,2 milj.€ ja työllistävä vaikutus 450 henkilötyövuotta. Tähän suhteutettuna lentoasemaan investoiminen maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Enontekiöllä matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta on 47%. 

 "Lentoliikenne luo edellytykset matkailun lisäksi myös alueen muiden elinkeinojen kehitykselle ja elinvoiman säilymiselle", toteaa Tunturi-Lapin Kehityksen toiminnanjohtaja Veli-Matti Hettula.

Enontekiön lentoaseman tulevaisuuden turvaamiseksi työssä ovat lisäksi mukana: Lapin liitto, Harriniva Oy, Lapland Safaris, Muonion Matkailu ry, Lapin Yrittäjät, Lapin Matkailuelinkeinon liitto, Tornionlaakson neuvosto, Lapin kauppakamari, TosiLappi, Transun ja Davvi Arctic.

Lue myös: