Finavia kokeilee äänimaisemaa Helsinki-Vantaan terminaalissa

turva_jonotusajat_1Finavia kokeilee äänimaisemaa Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalissa T2. Tavoitteena on luoda rento ja rauhallinen tunnelma terminaaliin ja turvatarkastukseen. Ääni soljuu ihmisvilinään terminaalin kattokehikkoon kiinnitettyjen kaiuttimien kautta.

Terminaalin äänimaailman vaikutuksia on kokeiltu jo kesäkuun alusta saakka. Finavia kertoo, että Joka toinen päivä terminaali 2:n lähtöaulassa voi kuulla äänimaailmaa ja joka toinen päivä se on tauolla. Näin Finavia voi seurata matkustajien rektioita äänimaisemaan.

Lentoaseman ääniympäristö muuttuu koko ajan, eikä äänimaisema koskaan synny uudelleen samanlaisena.

"Äänet voivat perustua esimerkiksi puronsolinan, linnunlaulun ja musiikin yhdistämiseen", kertoo Finavian asiakaskokemuksen kehittämisestä vastaava Johanna Metsälä.

Ääniympäristö syntyy tietokoneohjelmalla, joka koko ajan synnyttää äänimaisemaa tiettyjen etukäteen määriteltyjen asetusten mukaan.

Ratkaisu on toteutettu Ambifier DSP BSS Soundweb -prosessorin ja 16 terminaalin kattoristikkoon kiinnitetytn kaiuttimen avulla.  Prosessoriin liitetään mittamikrofoni analysoi taustamelua ja säätää äänenvoimakkuutta sen mukaan. Ääni soi sen takia kaikissa olosuhteissa sopivalla äänenvoimakkuudella.