Finavia: Uudet nestemääräykset eivät tuo suuria muutoksia turvatarkastusten sujuvuuteen

heva_skanneri_0322_3Nestepakkauskoko putoaa Finavian Helsinki-Vantaalla käyttämillä moderneillakin turvatarkastuslaitteilla yksittäisiin enintään 100 ml kokoisiin pakkauksiin. Kahden litran kokonaismäärä säilyy ennallaan ja nesteet saavat edelleen olla laukussa tarkastuksen ajan. Muutoksen taustalla on Euroopan Unionin alueen lentoasemia koskevat määräysmuutokset, jotka tulevat voimaan 1. syyskuuta 2024. Suomessa määräysmuutos koskee käytännössä ainoastaan Helsinki-Vantaan lentoaseman lähteviä matkustajia. Haastattelimme Finavian turvatoiminnoista vastaavan johtajan Ari Kumaran.

“Ilmailualalla on totuttu nopeisiin muutoksiin ja uusien määräysten adaptoimiseen nopealla aikataululla. Jotkut muutokset tulevat käyttöön jopa yhdessä yössä eli sillälailla tässä ei ole mitään uutta. Kuukausi on siis ajallisesti jopa ruhtinaallinen”, avasi Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara Lentoposti.fi:lle.

Lentoposti.fi uutisoi 1. elokuuta EU:n uudesta määräyksestä, joka tiukentaa sellaisten lentoasemien turvatarkastuksia, joilla on ollut käytössä uusinta turvatarkastusteknologiaa eli ns. EDSCB-skannereita (Explosive Detection Systems for Cabin Baggage) (Lue uutisemme aiheesta: Lentomatkustajien nestesäännökset tiukentuvat 1.9.2024 - enintään 100 ml pakkauskoko tekee paluun).

Muutos koskee siis EU-alueen lentoasemia sekä Islannin, Sveitsin, Liechtensteinin ja Norjan lentoasemia, joilla on käytössä C3-skannereita. Tällainen eli ns. C3-skanneriteknologia on käytössä Suomessa ainoastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

CEIA_EMA_LEDS_scanner_1Matkustajilla saa olla nesteitä enintään 100 ml pakkauksissa. Muutos koskee nesteiden lisäksi siis myös aerosoleja sekä geelimäisiä aineita eli ns. LAG-aineita (Liquid, Aerosols and Gels). Näistä viimeisimmän osalta rajoite on 100 gramman pakkauskoko.

Poikkeuksien piirissä ovat lääkinnälliset nesteet sekä pääsääntöisesti alle 2-vuotiaiden lasten matkan aikana tarvitsevat ruuat sekä nesteet. Niiden osalta sallitaan edelleen yli 100 ml pakkauskoko. Poikkeuksen piirissä olevat nesteet tarkastetaan erillisellä laitteella, jolloin turvatarkastus kestää hieman normaalia kauemmin.


Määräykset muuttuvat ja tulevat voimaan sunnuntaina 1. syyskuuta 2024

heva_skanneri_0322_1“Mitä paremmin matkustajat ovat saaneet tietoa uudesta rajoituksesta sitä sujuvampaa on toiminta myös turvatarkastuksessa. Olemme varautuneet matkustajien ohjaukseen sekä opastamiseen. Mitä enemmän tiedotamme asiasta sitä valveutuneempia matkustajat ovat ja matkanteko pysyy sujuvana. Käytössä olevien turvatarkastuslinjojen määrään taas vaikuttaa kokonaismatkustajamäärä”, kertoi Kumara.

“Pyrimme lisäämään Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtevien matkustajien turvatarkastukseen matkustajien keskuuteen ohjaavia henkilöitä. Lisäksi ennen turvatarkastusta oleville ns. esikäsittelypöydille lisätään tietoa muutoksesta. Tarkoitus on jatkaa matkustajille tietoa muutoksesta heidän matkustajapolkunsa varrella”, sanoi Kumara.

"Historia osoittaa, ettei tiedottaminen ja uutisointi tästäkään aiheesta välttämättä tavoita kaikkia matkustajia, sillä poistamme nykyisinkin määräyksin turvatarkastuksissa edelleen kiellettyjä esineitä ja aineita. Teemme töitä ja viestimme matkustajille aktiivisesti elokuun aikana, jotta matkustaminen on sujuvaa myös 1. syyskuuta alkaen", täsmensi Kumara.

Turva_HEL_2 Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtevien matkustajien C3-skannereilla varustetun turvatarkastuslinjan laskennallinen matkustajien läpäisymäärä on noin 300-350 matkustajaa tunnissa. Se on myös saavutettu. Perinteisten läpivalaisulaitteiden osalta määrä on noin 100-150 matkustajaa tunnissa. Kumaran mukaan uuden määräyksen vaikutuksia läpimenomääriin on vaikea arvioida.

“Laitteille asetetut tavoitteet on saavutettu. Toki määrät ovat riippuvaisia matkustussesongista, matkustaja-aineksesta, kellonajasta ja muusta. Moni asia vaikuttaa läpimenomääriin ja uuden määräyksen vaikutuksia on vaikea arvioida”, kertoi Kumara.

"Pärjäämme sitä paremmin mitä paremmin matkustajat tietävät uudet rajoitukset. Tiedon tavoittaessa kaikki lentoasemalla työskentelevät tavoittaa se heti laajemman joukon matkustajia, kun viestimässä on tuhansia työntekijöitä”, jatkoi Kumara.

920CT_screen“Monilla matkustajilla on mukanaan vesipulloja ja muita eväsjuomia. Jos näitä ei olisi mukana käsimatkatavaroissa turvatarkastukseen saapuessa enää 1. syyskuuta lähtien niin pärjäisimme varmasti paremmin. Vaikutuksia tullee jonkin verran”, arveli Kumara.

Finavian verkostolentoasemilla on käytössä perinteiset läpivalaisulaitteet ja niillä on ollut koko ajan käytössä kyseinen 100 ml nesterajoitus käsimatkatavaroissa. EU-määräys ei siis tuo muutoksia näille lentoasemille.


Tiukemmat nesterajoitukset ovat voimassa toistaiseksi – ei määrättyä päättymispäivää

Määräysmuutokset julkaistaan EU-tasolla sen omissa julkaisukanavissa, joiden perusteella kansallinen ilmailuviranomainen, joka on Suomessa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, informoi muutoksista toimijoita kuten Finaviaa.

C3-skannerit ovat olleet hyväksytty teknologia jo noin kahden vuoden ajan ja sellaista on ollut käytössä ympäri maailmaa. Syyskuussa voimaan tuleva tiukemmat nesterajoitukset ovat voimassa toistaiseksi eikä aikarajaa niiden poistamiseksi ole ilmoitettu. Uusi määräys siis käytännössä yhtenäistää turvatarkastuslaitteiden kyvykkyyden nesteiden tarkastamisessa enintään 100 ml pakkauksiin.

920CT_deviceNäin toimitaan siis siihen saakka, kunnes EU myöntää C3-skannereille jälleen kyvykkyyden analysoida yli 100 ml tuotteita. Vasta tämän jälkeen päästään palaamaan ns. nykyiseen normaaliin, joka on ollut käytössä Helsinki-Vantaallakin noin kahden vuoden ajan.

EU on kertonut, ettei muutos perustu mihinkään uuteen uhkaan. Syynä on EU:n mukaan väliaikaiseen tekniseen ongelmaan puuttuminen, jonka EU toteuttaa yhdessä kansainvälisten kumppanien kanssa. Käytännössä tiukennus voi johtua esimerkiksi laitteistoissa havaitusta ongelmasta, joka laitetoimittajien tulee korjata ennen paluuta normaaliin. Kyseessä on siis enemmänkin turvallisuuden kokonaisarvio.

EU-komission mukaan ECAC-valtioiden ja -laboratorioiden validoimat tekniset tiedot osoittavat komissiolle, että sellaisia standardin C3 mukaisten EDSCB-laitteiden olemassa olevia kokoonpanoja, joille komissio on myöntänyt ”EU Stamp” merkinnän tai ”EU Stamp pending” merkinnän, on tarkistettava niiden suorituskyvyn parantamiseksi.

Tämän seurauksena lentoliikenteen turvallisuuden ylläpitämiseksi varotoimenpiteenä rajoitetaan yksittäisten neste-, aerosoli- ja geelipakkausten enimmäistilavuutta, jotka voidaan tarkastaa millä tahansa tällä hetkellä hyväksytyllä standardin C3 mukaisella EDSCB-laitekokoonpanolla.


Helsinki-Vantaan turvatarkastuslaitteet antavat edelleen etua matkustuskokemuksessa

HUA_HELairport_ulkoaVuonna 2022 Helsinki-Vantaalla käyttöönotetut uudenlaiset C3-skannerit nostivat matkustuskokemuksen kokonaan uudelle tasolle. Historiaan jäivät litran muovipussit sekä 100 ml pakkausrajoitus. Vaikka nesterajoituksissa otetaankin hieman takapakkia on matkustuskokemus Helsinki-Vantaan lähtevien turvatarkastuksessa edelleen merkittävästi sujuvampaa uusia turvatarkastuslaitteita käytettäessä.

Helsinki-Vantaalla on vuodesta 2022 alkaen ollut käynnissä siirtymä kohti uusia laitteistoja. Euroopanlaajuisesti turvatarkastusten laitekanta on sirpaloitunut. Lähimmät vastaavat turvatarkastuslaitteet sijaitsevat Tukholman Arlandassa ja Tallinnassa. Myös näillä lentoasemilla osa laitteista on täysin uusia ja osa vanhempaa teknologiaa. Matkustajalle onkin tärkeää selvittää oma matkustajapolkunsa ja millaisia turvatarkastuslaitteistoja ja vaatimuksia kohdistuu lähtö- ja vaihtolentoasemille.

Vaikka uusi nesterajoitus tuokin hieman takapakkia helpottavat C3-skannerit edelleen matkustajia, sillä nesteet ja elektroniikka saavat olla tarkastuksen ajan laukussa. Perinteisillä turvatarkastuslaitteilla nesteet ja elektroniikka on poistettavat tarkastuksen ajaksi laukuista. Useissa EU-maissa tämä ja litran pussi ovat edelleen arkipäivää. Uusista rajoituksista huolimatta Helsinki-Vantaalla aiotaan kehittää matkustuskokemusta edelleen sujuvammaksi.

HUA_Fin_checkinOsaltaan tilannetta Helsinki-Vantaalla helpottaa kesälomakauden päättyminen, jonka jälkeen matkustajamäärät ovat perinteisesti hieman laskeneet. Kesäkaudella Helsinki-Vantaalla on noin 20 000 lähtevää matkustajaa ja loka-syyskuussa päivittäisiä lähteviä matkustajia on noin 15 000. Matkustajamäärävaihtelun sijaan suurempi vaikuttavuus on kuitenkin tiedon jalkautumisessa matkustajille.

HUA_terminaali_ja_saattopiha“Emme odota suuria muutoksia turvatarkastuksen sujuvuuteen Helsinki-Vantaalla. Toivomme, että matkustajat ovat valveutuneita, huomioivat uudet nestesäännöt matkaan valmistautumisessaan ja pakkaavat käsimatkatavarat näiden uusien rajoitusten puitteissa sekä varaavat riittävästi aikaa turvatarkastukseen”, tiivisti Kumara tilanteen.

“Meillä on edelleen Helsinki-Vantaan lähtevien matkustajien turvatarkastuksessa hyvä matkustuskokemus, sillä uuden rajoituksen mukaiset 100 ml nestepakkaukset saavat olla elektronisten laitteiden tavoien edelleen laukussa turvatarkastuksen ajan. Kokonaisnestemääräkin Helsinki-Vantaan lähtöturvassa on edelleen kaksi litraa”, muistutti Kumara uuden teknologian edelleen tarjoamista eduista matkustuskokemukseen.

“Turvatarkastukseen on tarjolla sitä parempi matkustuskokemus mitä paremmin matkustajat ovat selvillä uusista rajoitteista”, päätti Ari Kumara. MH

 

Käsimatkatavaroiden nestesäännöt Helsinki-Vantaalla

  • Käsimatkatavaroissa kuljetettavat nesteet tulee pakata 1.9. alkaen enintään sadan millilitran kokoisiin nestepakkauksiin. Nesteitä voi olla yhteensä enintään kaksi litraa matkustajaa kohti ja ne voi pitää laukun sisällä. Yli 100 millilitran tai 100 gramman nestepakkaukset poistetaan.
  • Lisäksi käsimatkatavaroissa saa kuljettaa lääkinnällisiä nesteitä, vauvanruokia ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä matkan aikana tarvittavan määrän.
  • Nesteitä ja elektroniikkaa ei tarvitse ottaa pois laukusta turvatarkastukseen siirryttäessä. Nesteitä ei tarvitse pakata uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään litranvetoiseen pussiin.

 

Käsimatkatavaroiden nestesäännöt Finavian maakuntalentoasemilla ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa

  • Käsimatkatavaroissa sallitaan enintään sadan millilitran kokoiset nestepakkaukset, jotka mahtuvat yhteen litranvetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussiin.
  • Lääkinnällisiä ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä ja vauvanruokia voi kuljettaa mukanaan matkan aikana tarvittavan määrän.
  • Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa sallitaan myös isommat nesteet, kun ne on ostettu EU-maiden lentoasemilta tai lentokoneista ja ne on pakattu EU-sääntöjen mukaan (ehjä, sinetöity ja läpinäkyvä muovikassi, jossa ostokuitti näkyvillä).
  • Kaikki nestepakkaukset ja elektroniikka on otettava pois laukusta ja esitettävä turvatarkastajalle ennen läpivalaisua.

Lue myös: