Finavian lentoasemien matkustajamäärät kasvoivat vauhdilla ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Ivalo_terminaali_1Finavian lentoasemien matkustajamäärät nousivat vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 5,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Helsinki-Vantaalla kansainvälinen matkustus kasvoi 6,4 prosenttia. Myös kotimaan lentomatkustus on jatkanut hyvää kasvuaan ja nousi 8,0 prosenttia.

Finavian lentoasemilla oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhteensä 4 917 672 matkustajaa (4 644 491 matkustajaa 1−3/2015). Matkustajamäärät nousivat 5,9 % vuoden 2015 tammi−maaliskuuhun verrattuna.

Helsinki-Vantaan kansainvälinen lentoliikenne jatkoi kasvuaan. Sen kautta matkusti tammi−maaliskuussa yhteensä 3 922 841 henkilöä (3 674 973), mikä oli 6,7 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2015. Reittiliikenne kasvoi 7,3 %.

Finavialle strategisesti keskeinen kansainvälinen vaihtomatkustus kehittyi maltillisemmin alkuvuonna ja matkustajien määrä kasvoi 2,0 prosenttia. Aasian suunnasta suhteellisesti eniten kasvua nähtiin Kiinasta matkaavien kansainvälisten vaihtomatkustajien osuudessa.

”Lentoliikenteen alkuvuosi on ollut Suomessa vahva. Odotamme myös kansainvälisen vaihtoliikenteen kasvun vauhdittuvan vuoden loppua kohden, kun kaukoreiteille tulee uutta tarjontaa”, Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja Joni Sundelin.

Kotimaassa Lapin vetovoima nostaa matkustajamääriä

Kotimaan lennoilla matkusti alkuvuonna 1 537 996 henkilöä, kun vuotta aiemmin matkustajia oli 1 423 833. Matkustajamäärä kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 8,0 %.

Hyvä nousu kotimaan liikenteessä on erityisesti Lapin vetovoiman kasvun ansiota. Lapin matkailulentoasemien matkustajamäärät kasvoivat yhteensä 13,5 %. Kansainvälinen matkustajamäärä Lapissa kasvoi 25,4 %. Uusien reittiavausten myötä Lappiin suuntautuvan matkailun odotetaan kasvavan myös seuraavana talvikautena. Matkustajia Lappiin tulee entistä enemmän reittiliikenteellä Helsinki-Vantaan kautta.

”Kotimaan lentoliikenteen määrät ovat vaihdelleet viime vuosina kilpailutilanteen ja taloustilanteen muutosten mukana. Kotimaassa on erottautumassa selvästi tiettyjä alueita, joissa lentoliikenne voi hyvin. Esimerkiksi Lapissa on nähty, mitä voidaan saavuttaa määrätietoisella yhteistyöllä. Lapin alueen matkailutoimijoiden kanssa tehdyt ponnistelut kantavat nyt hedelmää, kun liikenne kasvaa”, Sundelin toteaa.

Kotimaan liikenne kasvoi hyvin Lapin ohella myös Kokkola-Pietarsaaressa, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa.

Myös rahtiliikenteen määrä on kasvanut. Edelliseen vuoteen verrattuna rahtia liikkui taivaalla 5,8 % enemmän.