Finnair ja Sabre uusivat jakelusopimuksensa - Finnairin lentoja tarjolle laajasti eri kanaviin

A321ER_6Finnair ja matkakaupan jakelu- eli GDS-markkinoilla (Global Distribution Systems) toimiva Sabre ovat uusineet jakelusopimuksensa. Uusittu sopimus päättää loppuvuodesta 2019 alkaneen kiistan ja Sabre jakaa jälleen laajasti Finnairin lentoja verkostossaan.

Sabre palauttaa uuden 15. kesäkuuta julkaistun sopimuksen myötä jakeluverkostoonsa Finnairin lentojen tarjonnan globaalisti. Käytännössä Finnairin lennot tulevat näkymään Sabrea käyttäville yli 425 000 matkamyyjälle sekä tuhansien yhtiöiden matkailukanavilla.

"Olemme iloisia voidessamme mainostaa tuotteitamme ja palvelujamme Sabren poikkeuksellisen laajan matkatoimistojen verkoston kautta maailmanlaajuisesti, kun jälleenrakennamme verkostoamme sekä toimintaamme COVID-19 -pandemian jälkeiseen aikaan”, sanoi Finnairin kaupallinenjohtaja Ole Orvér.

"Matkatoimistot ovat edelleen avainasemassa ja työskentelemme yhdessä Sabren kanssa tarjotaksemme NDC-tekniikan (New Distribution Capabilities) etuja. Matkatoimistot ja heidän asiakkaansa saavat tarjolle kattavia matkaratkaisuja", jatkaa Orvér.

Uusi sopimus päättää marraskuussa 2019 esiin nouseen kiistan osapuolten välillä. Finnair oli pyrkinyt neuvottelemaan sopimusta uudelleen, mutta ratkaisua ei löytynyt. Tuolloin Sabre lopetti Finnairin matkojen välittämisen Euroopan ulkopuolelle Sabre Travel Networkissä sekä Abacus -järjestelmässä. Käytännössä matkatoimistot Aasiassa ja Yhdysvalloissa eivät voineet tehdä lentovarauksia Finnairin verkostoon Euroopan ulkopuolella.

Kiistan kohteena oli matkamyynnin keskittyminen maailman laajuisille keskusvarausjärjestelmille (GDS). Niitä on haluttu ohittaa uusilla ketterimmillä ratkaisuilla. NDC-malli mahdollistaa suorat yhteydet avoimien rajapintojen kautta lentoyhtiöiden, loppukuluttajien tai välittäjien välille. Kyseessä on kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATAn käyttöönottama ratkaisu, jonka on määrä monipuolistaa lentotarjonnan jakelua.

Matkavarausjärjestelmien GDS -ratkaisuja tarjoavat Sabren lisäksi ainakin Amadeus, Travelport ja Worldspan.