Finnair maalaa Metsänväen piiloon ensi tilassa

METSANVAKI_6Finnair maalaa Airbusinsa Metsänväki-kuvioinnin piiloon heti, kun koneen liikenneohjelma sen sallii. Yhtiö on sopinut asiasta Marimekon kanssa. Koneen erikoismaalaus on osoittautunut plagiaatiksi 60-luvun neuvostotaiteilijan maalauksesta.

Finnair on ymmärrettävästi myös poistanut kaiken aiheeseen liittyvän materiaalin sivuiltaan ja muualta netistä kuten YouTubesta. Yhtiö julkaisi nopeutetun videon OH-LTM:n maalausprosessista. Vielä aamulla nähtävissä ollut video on nyt kadonnut.

Tarkkaa aikataulua ei Airbus A330:n ylimaalaukselle vielä osata kertoa. Metsänväki-liveryn kone sai suuremman huollon yhteydessä, nyt se pitää ottaa uudelleenmalausta varten pois liikenteestä.

Maalaus vie useita päiviä, joten OH-LTM:n puuttuminen saattaa sotkea muitakin aikatauluja. Koneen takarungosta tulee suurella todennäköisyydellä normaalin valkoinen ilman mitään erikoisuuksia.

Marimekko ja Finnair olivat yhtä yllättyneitä plagiointitiedosta kuin suuri yleisökin. Asiasta on kaiken kaikkiaan syntynyt melkoinen kohu.

Marimekon Metsänväki-kuosin suunnittelija Kristiina Isola on tänään tiedotteessa myötänyt kopioinnin ja kertoo katuvansa sekä häpeävänsä toimintaansa. Kangas on Marimekon vuoden 2008 mallistosta.

Alkuperäisen maalauksen Rotta matkalla teki vuonna 1963 silloiseen Neuvostoliitoon kuuluneessa Ukrainassa kansantaiteilija Maria Primatšenko. Teos on nykyisin Ukrainan kansantaiteen museossa. Taiteilija kuoli 1997.

Helsingin Sanomien haastatteleman ukrainalaisen taidemuseon johtaja kertoo ymmärtävänsä miksi Finnair ja Marimekko ovat halunneet käyttää kuosia. Johtaja kertoo myös mielipiteenään, että Marimekon ja Finnairin pitäisi saada käyttää kuvaa jatkossakin, koska teos ansaitsee sen. T.T.

 

Lue myös juttu julkistustilaisuudesta: