Finnair Tekniikan johtaja vaihtuu – Ammattiliitto Pro huolissaan tulevasta

Engine_rotatingFinnair Tekniikassa pelätään Finnairin ulkoistavan uuden johtajan avulla loputkin Tekniikan palvelut. Ammattiliitto Pro uskoo johdon vaihtumisen aloittavan uudenlaiset ulkoistamistoimet ja toimintojen valmistelun myyntikuntoon.

Finnairin teknisten toimintojen johtajaksi on 1. kesäkuuta 2014 alkaen nimetty
Jari Huhtinen. Nykyinen johtaja Jaakko Schildt jatkaa toimessaan toukokuun loppuun saakka, jonka jälkeen hän siirtyy lentoyhtiö Thomas Cookin palvelukseen. Huhtinen siirtyy Tekniikan johtajaksi Finnairin osto- ja kiinteistöjohtajan tehtävästä.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne ja Finnairin teknisten toimihenkilöiden pääluottamusmies Markku Kaukanen toivottavat Jari Huhtisen tervetulleeksi Finnairin tekniikkaan, mutta samalla ilmaisevat huolensa teknisten toimintojen tulevaisuudesta.

"Kyseessä on henkilö, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta Finnairin Tekniikasta. Pelkään pahoin, että Huhtinen tekee Elopit. Toisin sanoen hänen tehtävänään on valmistella tekniset toiminnot myyntikuntoon", toteaa
pääluottamusmies Kaukanen.


Viimevuosina yli tuhat on irtisanottu

Pron mukaan Finnairilla on pitkä historia toimintojensa ulkoistamisesta ja poismyymisestä. Finnair Tekniikassa on käyty yhteistoimintaneuvottelut vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013. Niiden aikana tekniikasta on irtisanottu yli 1 000 henkilöä.

Irtisanomisten lisäksi Finnair on ulkoistanut rahtitoimintonsa Suomen Transval Oy:lle, maapalvelutoimintonsa sveitsiläiselle Swissportille, huoltotoimintonsa sveitsiläiselle SR Technicsille, cateringpalvelunsa saksalaiselle LSG Sky Chefsille sekä myynyt moottorikorjaamonsa amerikkalaiselle GA Telesikselle.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto totesi Yleisradion haastattelussa 21. helmikuuta 2014, ettei Finnairia olla myymässä pois.

Pro_Antti_Rinne"Valtion strateginen intressi Finnairissa on varmistaa lentoliikennejärjestelmän toimivuus, sekä Helsinki-Vantaan lentokentän toimivuus yhtiön kotikenttänä ja siihen perustuva kansainvälisten lentoyhteyksien riittävän kattava ylläpito, linjasi Haavisto haastattelussaan.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne kantaa huolta mahdollisen Finnairin tekniikan myynnin seurauksista.

"Tärkeä osa Finnairia on toimiva ja luotettava huoltojärjestelmä. Tekniikan poismyyminen sotisi niitä strategisia intressejä vastaan, joita Finnairin valtio-omistuksella halutaan turvata. On sekä Finnairin että valtion intresseissä säilyttää vahva tekninen lentokoneosaaminen Suomessa", puheenjohtaja Rinne huomauttaa.

"Viimeiset kolme vuotta ovat olleet erittäin raskaita. Toivon koko tekniikan puolesta, ettemme joutuisi käymään viidensiä yhteistoimintaneuvotteluita kolmen vuoden sisään", kommentoi pääluottamusmies Markku Kaukanen.