Finnair uuteen matkustajaennätykseen - kesäkuussa yli 1,2 miljoonaa matkustajaa

A330_tail_closeFinnair kuljetti kesäkuussa 1 240 500 matkustajaa eli 12,8 % enemmän kuin vuoden 2017 vastaavalla jaksolla. Kyseessä on yhtiön uusi ennätys kesäkuun osalta. Matkustajamäärät kasvoivat kaikilla alueilla mutta matkustajakäyttöaste laski.

Matkustajamäärä kasvoi Aasian liikenteessä, (+15,5 %), Euroopan liikenteessä (+12,4 %) Pohjois-Amerikan liikenteessä (+18,2 %) ja kotimaan liikenteessä (+9,9 %).

Finnairin kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä (ASK) mitattuna kasvoi kesäkuussa 16,4 % edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Liikenne myydyillä henkilökilometreillä mitattuna (RPK) kasvoi tätä hitaammin, 14,5 %. Nopea kapasiteetin kasvu heijastui matkustajakäyttöasteeseen, joka laski 1,4 prosenttiyksikköä vertailukaudesta ja oli 85,4 %.

Tarjotusta kapasiteetista 48 % oli Aasian-liikenteessä, 41 % Euroopan-reiteillä ja loput Pohjois-Amerikan ja kotimaan liikenteessä. Kaukoliikenteessä kapasiteettia kasvattivat vertailujakson jälkeen käyttöön otetut A350-lentokoneet.

Tarjonta kasvoi Aasian-liikenteessä 16,4 %, ja kasvu tuli pääasiassa lentojen lisäyksiin Tokioon ja Bangkokiin sekä uuden Nanjingin reitin avaukseen. Pohjois-Amerikan-liikenteessä kapasiteetti nousi 11,7 %, mikä oli seurausta pääasiassa Chicagon-reitin lisävuoroista.

Euroopan-liikenteen tarjonta kasvoi 18,0 %, ja sitä kasvattivat kapearunkolaivaston koon kasvattaminen vertailujaksosta ja lisäistuimet osassa nykyisistä kapearunkokoneista.

Lisäkapasiteetti kohdistui useiden kohteiden, etenkin Tallinnan, Bergenin, Berliinin, Gdanskin, Pietarin ja Moskovan, lisävuoroihin. Euroopan-liikennettä kasvatti myös huhtikuun lopussa käynnistetty uusi reitti Stuttgartiin. Kotimaan liikenteen tarjonta kasvoi 8,6 % vertailujaksosta, ja sitä kasvatti etenkin Oulun-lentojen lisäkapasiteetti.

Myydyt henkilökilometrit kasvoivat 14,8 % Aasian-liikenteessä, 13,8 % Euroopan-liikenteessä, 17,5 % Pohjois-Amerikan liikenteessä ja 11,1 % kotimaan liikenteessä. Aasian-liikenteen matkustajakäyttöaste oli 86,2 %, Euroopan-liikenteen 83,8 %, Pohjois-Amerikan-liikenteen 94,2 % ja kotimaan liikenteen 70,0 %. Koko liikenteen matkustajakäyttöaste laski 1,4 prosenttiyksikköä 85,4 %:iin.

Reittiliikenteen tarjotut rahtitonnikilometrit kasvoivat kesäkuussa 23,9 % vertailujaksosta. Vastaavat myydyt tonnikilometrit kasvoivat 8,3 % erityisesti Pohjoismaiden ja Japanin rahtimarkkinoiden hyvän kehityksen ansiosta.

Finnairin kokonaisrahtikapasiteettiin sisältyi lisäksi viikoittain kolme DHL:n operoimaa rahtilentoa Helsingin ja Brysselin välillä. Rahtilentovolyymit laskivat vertailujaksosta, jolloin Finnair vuokrasi rahtitilaa Japan Airlinesilta.

Alustavien tietojen mukaan Finnairin yksikkötuotto eli liikevaihto jaettuna tarjotuilla henkilökilometreillä (RASK) laski huhti–kesäkuussa 4,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 6,67 eurosenttiä.

”Menneellä vuosineljänneksellä teimme useita kuukausitason matkustajamäärä- ja kasvuennätyksiä. Kapasiteettimme voimakkaan kasvun seurauksena matkustajakäyttöasteemme heikkeni, ja koko neljänneksen yksikkötuotto jäi vertailukaudesta odotustemme mukaisesti”, sanoo Finnairin talousjohtaja Pekka Vähähyyppä.

Kesäkuussa 81,1 % (83,5) Finnairin lennoista saapui aikataulussa.