Finnair vastaanotti ensimmäisen Airbus A350 XWB -koneen - luvassa kaksi uutta reittiä (video)

delivery_2_3Finnair vastaanotti tänään ensimmäisen Airbus A350-900 XWB -koneen (OH-LWA, MSN18) Airbusin Toulousen Delivery Centerissä. Uuden koneen myötä Finnair pääsee toteuttamaan strategiaansa entistä paremmin. Yhtiö avaa kesällä 2016 uudet reitit Fukuokaan ja Guanzouhun.

delivery_1Vuonna 1986 Finnair vastaanotti ensimmäinen Airbus-matkustajakoneensa. Nyt lähes 30 vuotta myöhemmin yhtiö lentää pelkällä Airbus-laivastolla ja vastaanottaa ensimmäisen kaikkiaan 19 Airbus A350-koneesta”, iloitsi Airbusin toimitusjohtaja Fabrice Brégier.

"Airbus A350:n ainutlaatuinen polttoainetehokkuus ja matkustusmukavuus tekevät siitä täydellisen lippulaivan Finnairin Aasian strategialle", jatkoi Brégier.

delivery_2_2 “Pitkä kymmenvuotinen urakka pääsee uuteen vaiheeseen ensimmäisen A350-koneen myötä. Tämä on iso uusi askel koko Finnairin henkilökunnalle, joka on jo pitkään työskennellyt tämän päivän eteen. A350 on kone, jota strategiamme tarvitsee. Kesällä 2016 avataan kaksi uutta reittiä toinen Kiinan Guanzouhun ja toinen Japanin Fukuokaan”, kertoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

Finnair lentää Japanin eteläosassa sijaitsevaan Fukuokaan kesäkaudella 2016 kolme viikkovuoroa. Fukuokan yhteyden myötä Finnairista tulee ainut eurooppalainen lentoyhtiö, joka lentää neljään japanilaiskaupunkiin.

Kiinan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Guanzhouhun Finnair lentää neljästi viikossa 6. toukokuuta ‒29. lokakuuta 2016. Kaupunki ja yksi Manner-Kiinan tärkeimpiä kaupan, teollisuuden ja logistiikan keskuksia. Finnair on operoinut Guanzhouhun aiemmin 2000-luvulla MD-11-koneilla.

Finnair kertoi syyskuussa kahden ensimmäisen Airbus A350 XWB -koneen myynnin ja takaisin vuokraussopimuksen toteutuneen leasingyhtiö CEGASin kanssa. Ensimmäinen kone siirtyi leasingyhtiön omistukseen 6. lokakuuta.

delivery_4Finnair on konetyypin ensimmäinen operaattori Euroopassa, joka samalla tuo koneen uuteen koleaan talviseen toimintaympäristöön. OH-LWA:lla on lennetty Toulousessa kaikkiaan viisi koelentoa. Niistä kolme oli Finnairin omia operaatioita. Lentotunteja koneelle kertyi koelentojen aikana vajaat parikymmentä.

Airbus on toimittanut Qatar Airwaysille ja Vietnam Airlinesin yhteensä kuusi A350-900 -konetta. Niiden luottavuus on ollut erinomainen ja koneilla operoidaan päivittäin 11,4 lentotuntia.

delivery_3

Keskimääräinen lennon pituus on ollut noin 5,1 tuntia. Ensimmäisen koneen toimituksesta lähtien A350-koneilla on kuljetettu jo yli 250 000 matkustajaa.

Finnairin lennon FIN350 odotetaan saapuvan Helsinki-Vantaalle keskiviikkona 7. lokakuuta noin kello 17.45.

Siirtolennon Helsinkiin lentävät Finnairin lentotoiminnanjohtaja lentokapteeni Jari Paajanen, Finnairin Safety Manager lentokapteeni ja kouluttaja Tapani Toppari. Mukana miehistöstä on myös Finnairin Airbus-ryhmäpäällikkö Marko Valtonen.

delivery_2_1Finavia on valmistautunut koneen vastaanottoon ja ensimmäisen kerran se telakoidaan terminaalin matkustajasiltaan 31.

Finnair aikoo kaksinkertaistaa Aasian liikenteensä vuoteen 2020 mennessä vuoden 2010 tasosta, ja A350-laivasto muodostaa kasvustrategian selkärangan. Finnair on tilannut yhteensä 19 uutta A350-konetta, ja kyseessä on Finnairin historian suurin investointi. Ensimmäisten neljän koneen odotetaan saapuvan vuoden 2015 aikana. Vuosina 2016 ja 2017 Finnair saa seitsemän konetta vuodessa, ja loput koneet vuoteen 2023 mennessä. 

Finnairin uuden A350-koneen ensimmäiset kaupalliset lennot tehdään Helsingistä Amsterdamiin ja Osloon lokakuun 9. päivänä osana lentävän henkilökunnan perehdytyslento-ohjelmaa. Ensimmäinen kaukolento on marraskuun 21. päivänä Shanghaihin.

OH-LWA saapuu Helsinkiin noin kello 17.45. Se laskeutuu kiitotielle 04R.

delivery_3_2

delivery_3_4

delivery_3_3

delivery_3_1

Katso video OH-LWA:n luovutusseremoniasta:

päivitys 21.57: Lisätty Fukuokan ja Guanzhoun viikkovuorot ja operointiajat.