FinnHEMS ostaa Babcock Scandinavian AirAmbulancen Suomen HEMS-liiketoiminnot

Finnhems_pilot_1Suomen lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnasta vastaava valtionyhtiö FinnHEMS on tehnyt sopimuksen Babcock Scandinavian AirAmbulancen Suomen HEMS-liiketoiminnan ostamisesta. Oulun, Rovaniemen ja Kuopion tukikohtien lentotoiminta siirtyy FinnHEMSille helmikuussa 2022. Jo aiemmin FinnHEMS oli vuokrannut yhtiön H145-helikopterit sekä siirtänyt työntekijät palvelukseensa. 

FinnHEMSin tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalvelut Oy:n ja Babcock Scandinavian AirAmbulancen välinen liikkeenluovutussopimus kattaa lentohenkilöstön eli lentäjät ja lentoavustajat ja toiminnassa käytettävät varusteet sekä siirtymäajan palveluita. Liikkeenluovutus ei koske Babcock Scandinavian AirAmbulancen Ahvenanmaan-toimintoja, lentokoneilla tehtävää potilaskuljetustoimintaa eikä ilma-alusten huoltotoimintaa.

Sopimuksen yksityiskohtia, kuten kauppahintaa, ei julkisteta.

Liikkeenluovutus toteutetaan 11. helmikuuta 2022, kun FinnHEMSin ja Babcockin välinen lentotoiminnan palvelusopimus päättyy. Tämän liikkeenluovutuksen myötä Suomen lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnan lentotoiminta siirtyy kokonaisuudessaan FinnHEMSin omaksi tuotannoksi. Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi tästä vuonna 2019.

"Sopimus on uusi merkittävä askel lentotoiminnan muutoksessa. Uudelleenjärjestelyissä on edelleen hyvin tiukka aikataulu, mutta liikkeenluovutussopimus antaa hyvät edellytykset toiminnan katkottomaan jatkumiseen", sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

 

Lentotoiminta osaksi tytäryhtiötä

Yritykset pääsivät sopimukseen toiminnassa käytettävien helikoptereiden vuokraamisesta kesällä 2021. FinnHEMS vuokraa toiminnassa käytettävät H145-helikopterit Babcockilta viideksi vuodeksi osana väliaikaisratkaisua ennen omaa helikopterilaivastoa. Babcockilta siirtyvä lentohenkilöstö on tyyppikoulutettu H145-kalustoon.

"Ilmailu on vahvasti säännelty toimiala. Erityisesti miehistön kouluttaminen uuteen lentotoimintaorganisaatioon olisi hyvin hankalaa tällä aikataululla ilman sovittua yhteistyötä ja joustoja" , kertoo Huhtinen.

Lääkärihelikoptereiden lentotoiminnan uudelleenjärjestely käynnistyi vuosi sitten, kun FinnHEMS hankki eteläisten tukikohtiensa operaattorin tytäryhtiökseen. Liikkeenluovutuksen tapahtuessa pohjoisen alueen lentotoiminta tullaan yhdistämään osaksi tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalveluiden lentotoimintaorganisaatiota. Lisäksi organisaatiota vahvistetaan rekrytoinneilla parhaillaan.

FinnHEMSin omistus siirtyi valtiolle keväällä 2020. Varsinaisesta ensihoidosta vastaavat yliopistolliset sairaanhoitopiirit ja Lapin sairaanhoitopiiri.

Lue myös: