Gulfstream-liikesuihkukoneen kapteeni menehtyi turmassa Kittilän lentoasemalla

gulfstream_kittila_mattiaverioGulfstream G150 -liikesuihkukoneen kapteeni menehtyi turmassa Kittilän lentoasemalla torstaina iltapäivällä 4. tammikuuta. Konetta oltiin valmistelemassa lähtöön, kun sen ovi osui kapteeniin kuolettavasti. Poliisi ja OTKES tutkivat tapausta.

Turma tapahtui poliisin mukaan noin kello 16 aikaan. Itävaltaan rekisteröidyn Gulfstream G150 -liikesuihkukoneen (OE-GKA) kapteeni oli ollut koneen ulkopuolella, kun lentokoneen avautunut ovi osui häneen.

EFKT_airport_1Lentäjä menehtyi tapahtumapaikalla elvytysyrityksistä huolimatta. Poliisin mukaan menehtynyt on ulkomaalainen noin 50-vuotias mies.

Tapahtumahetkellä 8 (7+1) -paikkaisessa koneessa ei ollut matkustajia. Koneen miehistöön kuului kapteenin lisäksi perämies ja yksi matkustamohenkilökunnan jäsen. Liikesuihkukone oli saapunut Kittilään Venäjältä, jonne se oli nyt palaamassa.

OE_GKA_HK_flyfinlandPoliisi ei epäile tässä vaiheessa rikosta. Poliisi ja onnettomuustutkintakeskus jatkavat asian selvittämistä. Turmakoneen omistaa Private Airlines Germany GmbH. Koneyksilö on valmistettu vuonna 2012.

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut alustavan tutkinnan Kittilän lentoasemalla tapahtuneesta onnettomuudesta. OTKES aloittaa paikkatutkinnan torstai-illan aikana ja kohteeseen on saapumassa kaksi tutkijaa.

"Ennen mahdollisen varsinaisen tutkinnan aloittamista teemme Kittilässä paikkatutkintaa sekä teknistä tutkintaa. Siinä selvitetään onko ovessa ollut mahdollisesti vikaa", kertoi Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Sakari Lauriala Lentoposti.fi:lle.

Gulfstream_G100_defenseimageryGulfstream G150 -liikesuihkukoneissa ovi avautuu ylhäältä alas ja siinä ovat mukana myös koneen portaat. Kittilässä on torstaina ollut pakkasta yli 20 astetta eli ovi on todennäköisesti pidetty suljettuna vaikka joku olisi vielä koneen ulkopuolella.

Rakenne tekee ovesta painavan ja isku alla olevaan henkilöön voi johtaa vakaviin seurauksiin. Yllä arkistokuvassa näkyy vastaavan Gulfstream G100 -koneen ovi ja portaat. Otsikkokuvan onnettomuuskone G150 on tyypin uudempi versio.