Hävittäjä-ässä Illu Juutilaisen syntymästä 100 vuotta

illu_juutilainen_sakuvaPerjantaina tuli kuluneeksi 100 vuotta Suomen menestykseikkäimmän hävittäjä-ässän, lentomestari Ilmari "Illu" Juutilaisen syntymästä. Merkkipäivää muistettiin Tuusulan vanhalla hautausmaalla vuonna 1999 kuolleen lentäjän haudalla. Illulle kirjattiin 94 ilmavoittoa. Se nostaa hänet ei-saksalaisten ässien listan kärkisijalle.

Eino Ilmari Juutilainen syntyi vuonna 1914 Sortavalassa. Illu lensi niin talvi- kuin jatkosodassa Fokkereilla, Brewstereillä (otsikkokuvassa) ja lopulta sodan parasta kalustoamme edustaneilla saksalaisilla Messerschmitt Bf 109 -hävittäjillä. Hän sai Mannerheim-ristin kahdesti yhtenä harvoista sotureistamme.

Illusta kerrotaan monia tarinoita. Hänen sanotaan olleen ässä, jonka koneeseen ei osunut yhtään luotia. Hän ei myöskään koskaan menettänyt siipimiestään.

Ilmari Juutilainen kirjasi ensimmäisen suomalaisen tutkajohdetun ilmavoiton, kun Saksasta saatuja tutkia vasta testattiin. Juutilainen vältteli ylennyksiä, koska hän pelkäsi joutuvansa pois lentotehtävistä.

Vuonna 1996 Illu sai kylmät tyypit Ilmavoimien uudesta F/A-18 Hornet -hävittäjästä. Kun hänet haudattiin Tuusulassa, Ilmavoimat luonnollisesti muisti ykkösässäänsä ylilennolla.

Illun syntymän 100-vuotispäivää kunnioitti mm. Ilmailumuseoyhdistys laskemalla seppeleen ässän haudalle.

juutilainen_100_vuotta_2014-02-21_imy

Ilmari Juutilainen: Fighter Tactics Academy (englanniksi, mukana kuva Illusta Hornetin ohjaamossa)

Pienoisnäyttely Ilmari Juutilaisesta Keski-Suomen Ilmailumuseossa.