Helsingin suurpommitusten ilmatorjuntavoittoa kunnioittava Kolmen yön ihme -näyttely avautui

KYI_1Helmikuussa 1944 pommikoneet moukaroivat Helsinkiä. Nyt 70 vuotta myöhemmin ilmapuolustuksen torjuntavoittoa kunnioitetaan Kolmen yön ihme -näyttelyllä, joka avaa pääkaupungin historiaa nuoremmille sukupolville. Näyttely tarjoaa ikimuistoisen kokemuksen sota-ajasta ja elämästä sen keskellä. Helsingin kaupungin Virka-galleriaan odotetaan ennätysmäärää vierailijoita.

Kolmen yön ihme -näyttelyn avasivat Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen ja Ilmatorjuntasäätiön puheenjohtaja kenraalimajuri Kari Siiki. Arvovaltainen avajaisvierasjoukko koostui sotaveteraaneista, lotista ja aikalaisista. Kutsuvieraiden joukossa olivat myös puolustusvoimien komentaja kenraali Ari Puheloinen ja tuleva Ilmavoimien komentaja, prikaatikenraali Kim Jäämeri.

KYI_4Tilaisuudessa historiallista tietoa jakoivat mm. ilmailuhistorioitsija Carl-Fredrik Geust ja helmikuussa 1944 ilmatorjunnassa radistina Käpy-patterissa ollut Olavi "Luce" Lumes.

Mukana oli myös kaikkiin kolmen Helsingin suurpommituksen torjuntaan johtokeskus Tornissa Korkeavuorenkadun paloaseman kalliosuojassa osallistunut Heikki A. Reenpää (oikealla, klikkaa kuvat suuremmaksi). 

KYI_2Ylipormestari Pajunen kertasi avajaispuheessaan pommituksen faktoja ja kiitteli nykyistä hyvin toimivaa yhteistyötä puolustusvoimien kanssa. Kenraalimajuri Kiiski kertoi ilmatorjunnan historiasta ja pääkaupungin puolustuksen tärkeydestä. Molemmat puhujat kiittivät erityisesti ilmatorjuntatyöhön osallistuneita.

"Helsinki vältti Dresdenin kohtalon, kun vain viisi prosenttia pommeista osui kohteisiin ilmatorjunnan erinomaisen työn ansiosta", totesi ylipormestari Pajunen.

KYI_3"Vuoden 1944 ajan ilmatorjuntajärjestelmä oli Helsingin kaupungin hankkimaa ja vireillä oli myös oman hävittäjäkoneen hankinta", kertoi Pajunen historiasta.

"Nyt avattu näyttely tuo helmikuun 1944 tapahtumista tietoa myös nuoremmille polville", sanoi kenraalimajuri Siiki.

Helsingin kaupungintalon Virka-gallerian tiloihin avattua näyttelyä on rakennettu kahden vuoden ajan. Esillä on valokuvia, kertomuksia, pommeja, pienoismalleja sekä väestösuoja vuoden 1944 helmikuun Helsingistä. Lisäksi tarjolla on kaksi Juhana Moisanderin koskettavaa videoinstallaatiota, joissa esitellään pommisuojan tapahtumia ja lapsen leikkiä räjähdysten jälkeen.

KYI_8Näyttelyssä pureudutaan kohtalokkaiden pommitusöiden tapahtumiin useista eri näkökulmista ja taustoitetaan ilmapuolustuksen kehitystä ja sen merkitystä sota-aikana. Näyttelyn kautta tutustutaan myös sota-ajan arkeen pommitusten keskellä.

Kolmen yön ihme -näyttely on avoinna yleisölle 21.2. - 25.5.2014 Helsingin kaupungin Virka Galleriassa osoitteessa Sofiankatu 1 tai Pohjoisesplanadi 11-13. Virka Galleria on auki maanantaista perjantaihin kello 9 - 19 ja lauantaista sunnuntaihin 10 - 16.

KYI_7Pommitusten 50-vuotisnäyttely vuonna 1994 keräsi ennätysmäärän kävijöitä Virka-galleriaan. Tuolloin kolmen kuukauden aikana näyttelyssä vieraili noin 90 000 kävijää.

Nyt näyttely on suunnattu veteraanien sijaan nuoremmille sukupolville lisäämään tietoutta yhdestä Helsingin kaupungin historian vaikeimmista vaiheista.

 

 Varusmiesten luomat kuvat muistuttavat tuhoista

KYI_10Nyt avautuneen näyttelyn lisäksi tietoa 70 vuoden takaisista tapahtumista tarjotaan Helsingin kahdet kasvot -verkkonäyttelyllä. Pääesikunnan viestintäosaston Combat Camera -tiimi, ryhmä erikoisvarusmiehiä, valokuvasi tarkoin valittuja katunäkymiä noin vuoden päivät.

Näyttely koostuu kollaasitekniikalla yhdistetyistä valokuvista pommitusten runtelemista katunäkymistä ja samoista paikoista nykyään otettuihin kuviin.


Nykyaikainen ilmatorjuntajärjestelmä esittäyttyy Helsingissä

Suomen uusin ilmatorjuntajärjestelmä nähdään lauantaina 22. helmikuuta Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatiin nykyisin kuuluvan Helsingin ilmatorjuntarykmentin järjestäessä yhteisen sotilasvala ja -vakuutustilaisuuden Helsingin Senaatintorilla.

Samassa yhteydessä yleisölle esitellään ensi kertaa mm. pääkaupungin puolustukseen tarkoitettu Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ITO 12 eli NASAMS II FIN -järjestelmä. Esillä on myös suurpommitusten ilmatorjunnassa käytettyä kalustoa. 

Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentoryhmä suorittaa tapahtumassa ohilennon ja säävarauksella luvassa on myös Hawk-koneen sooloesitys Kaivopuiston edustalla.

Lentoposti.fi:n uutinen aiheesta 18.2.2014: Valatilaisuus tuo Midnight Hawksit lauantaina Helsingin ylle

 

KYI_63nights1944-sivuston aikalaiskertomuksia Olavi Lumeksen, Maire Varhelan ja Matti Nuortevan kertomina.

Combat Camera Teamin Helsingin kahdet kasvot -verkkonäyttely

 

 

  

Lue myös Lentoposti.fi:n aikaisemmat uutiset Helsingin suurpommituksista: