Helsinki-Vantaa sai uuden maamerkin - Stefan Lindforsin lintuveistos tervehtii lentomatkustajia

Lintu_lippu_1Helsinki-Vantaan lentoasema on saanut uudet jättimäisen maamerkin sisääntuloväylän eli lentoasemantien varteen. Stefan Lindforsin 16 metrin korkeuteen nostettu lintuveistos tervehtii  lentomatkustajia siipiin heijastettavin viestein. Lisäksi uusi lintuveistos pyörii tuuliviirin tavoin.

Suurikokoinen Stefan Lindforsin veistos on komeillut Helsinki-Vantaan sisäänajotien varrella tiistaiaamusta 22. elokuuta alkaen.

Lintu_lippu_3Teoksen valtava purje toimii paitsi energianlähteenä myös valkokankaana. Lennokkaan otuksen siipiin kiinnitetyt projektorit heijastavat viestejä lentoasemalle saapuville vieraille.

Veistos liikkuu tuulen voimalla kuin jättimäinen tuuliviiri. Teoksen valtava purje toimii paitsi energianlähteenä myös valkokankaana. Veistoksen siipiin kiinnitetyt projektorit heijastavat viestejä lentoasemalle saapuville vieraille. 

Veistoksen paljastuspäivänä veistos viestitti Welcome to Helsinki Airport, CU! -tekstejä, kertoi lämpötilan ja liehutti Suomen lippua.

Finavia on tilannut taideteoksen Suomi 100 -juhlavuoden ja Helsinki-Vantaan eteläsiiven avajaisten kunniaksi. Finavian mukaan veistoksen viimeistely on edelleen kesken ja sen on määrä valmistua torstaille 24. elokuuta, jolloin vietetään uuden eteläsiiven virallisia avajaisia.

Lintu_temp_1"Lintua muistuttava veistos lentoaseman tunnisteena on oiva jatkumo taidelentoasemakonseptillemme ja upea tervetulotoivotus lentoasemalle saapuville matkustajille. Haluamme samalla omalta osaltamme kantaa vastuuta suomalaisen taiteen ja muotoilun puolesta Suomi 100 -juhlavuonna", sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Teoksen nimi on vielä avoin ja Finavia etsii sille nimeä kaikille avoimella nimikilpailulla. Sen käynnistymisestä lentokenttäyhtiö ilmoittaa erikseen. Tavoitteena on julkistaa teoksen nimi Suomen itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2017.

E2B_Lindfors_ja_installaatiot"Veistokseni on lentävä fantasia. Se liikkuu ikuisesti ja arvaamattomasti tuulen voimalla ylpeänä meidän yläpuolellamme. Teokseni toinen ulottuvuus paljastuu, kun se puhuu meille heijastetun kuvan kautta uutta asiaa ja tietoa päivästä toiseen, vuodesta seuraavaan", kertoo Lindfors.

Lindforsin mukaan siivekäs veistos muistuttaa lintua, joka symboloi ilmailua ja kansoja yhdistävää kommunikaatiota. 

Helsinki-Vantaalla ja Finavian muilla lentoasemilla on esillä muitakin Lindforsin töitä ja tilaratkaisuja. Art Portinakin tunnetun lentoaseman taidekokoelmaan kuuluu sudenkorentoa muistuttava Concorde-teos, joka alun perin hankittiin entiseen kotimaanterminaaliin (nykyisin Terminaali 1) vuonna 1993. Teos koristaa nonschengen-terminaalin kattoa.

SL_ConcordeVaasan lentoaseman sisääntuloväylälle paljastettiin vuonna 2013 Fenixin sisarteos, 10 metriä korkea Aviator Solaris. Se on Veljekset Gröndahlin säätiön ja Finavian yhteishankinta.

Lindfors on myös suunnitellut Helsinki-Vantaan matkatavaraluovutusaula 2B:n vuonna 2015. Myös tässä työssä käytettiin videoita, kun suomalaisia maisemia heijastettiin tuloaulan seinille. Kansainvälinen lentoasemajärjestö ACI (Airport Council International) valitsi työn maailman kymmenen innovatiivisimman lentokenttätoteutuksen joukkoon.

Lentokenttäelämykset ovat hyvä keino erottautua muista kansainvälisistä vaihtokentistä. Taide vaikuttaa myönteisesti matkustajien tyytyväisyyteen ja on siksi myös osa Finavian asiakaskokemuksen kehittämistä. MH

Lintu_CU_1Lintu_welcome_1

 

 

 

 

 

Lintu_lippu_2

 Lue myös: