Helsinki-Vantaalla ulosmarssin kohdanneessa Swissportissa on käynnissä yhteistoimintaneuvottelut

Swissport_pushbackHelsinki-Vantaan lentoasemalla 26. helmikuuta tapahtuneen spontaaniksi kuvatun ulosmarssin taustalla on työehtopimusneuvotteluiden kangertelun lisäksi myös käynnissä olevat yt-neuvottelut. Swissport Finlandissa on jo useamman viikon ollut käynnissä yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut.

Swissport Finland vahvistaa Lentoposti.fi:lle, että yhtiössä on käynnissä yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut. Ne liittyvät koronaviruksen mukanaan tuomiin vaikutuksiin lentoliikenteelle. Maapalveluyhtiön Helsinki-Vantaan lentoaseman suurin asiakas Finnair on keskeyttänyt lentonsa Manner-Kiinaan, joka on vähentänyt työmääriä lentoasemalla.

"Swissport Finlandilla on käynnissä yhteistoimintalain mukainen neuvottelu, joka liittyy koronaviruksen aiheuttamiin vaikutuksiin lentoliikenteessä sekä matkustaja- ja rahtiliikenteen osalta", kertoo Swissport Finlandin toimitusjohtaja Tomi Viitanen Lentoposti.fi:lle.

Swissportin työntekijät marssivat ulos Helsinki-Vantaalla 26. helmikuuta. Toimet sotkivat merkittävästi lentoliikennettä. 

Ulosmarssin seurauksena Finnair joutui perumaan kaikkiaan 33 lentoa, joiden joukossa oli ainakin kaksi kaukolentoa. Lisäksi useat lähtevät lennot viivästyivät noin puolesta tunnista noin kolmeen tuntiin.

Finnairin mukaan yhtiön lennoilta jäi keskiviikkoiltana noin 7000 laukkua ja parhaillaan yhtiö arvioi vielä kuinka kauan niiden toimittaminen asiakkaille kestää. Finnair on jälkeen jääneiden laukkujen toimituksista yhteydessä asiakkaisiinsa henkilökohtaisesti.

Swissport Finlandissa käynnissä oleva yhteistoimintamenettely koskee kaikkia yhtiön  operatiivisia yksiköitä ja toimet on aloitettu lain edellyttämällä tavalla jo useampi viikko sitten.

"Laajuutta emme kommentoi tällä hetkellä muuttuvan tilanteen vuoksi. Keskustelua käydään säännöllisesti henkilöstön edustajien kanssa", kertoo Swissport Finlandin Viitanen.

Swissport Finlandilla on noin 1400 työntekijää. Yhtiö tarjoaa maahuolintapalveluita Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Maailmanlaajuisesti Swissportilla on käynnissä myös muita sopeustustoimia.

Samaan aikaan yt-menettelyn kanssa Swissport Finlandissa on käynnissä myös Ilmailualan unionin IAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan väliset työehtosopimusneuvottelut. Työntekijäliitto on kuvannut neuvotteluiden etenemistä kangertelevaksi.

Palta tuomitsi ulosmarssin työriitalain vastaisena laittomaksi. Alan työehtopimus päättyi jo 15. tammikuuta 2020. Koska alalla ei ole voimassaolevaa työehtosopimusta, olisi työnseisauksesta pitänyt ilmoittaa työriitalain mukaisesti viimeistään kaksi viikkoa ennen. Tällaista ilmoitusta ulosmarssista ei työnantajapuolen mukaan oltu tehty.

IAU puolestaan kommentoi ulosmarssia spontaaniksi jo totesi kehottaneensa työntekijöitä palaamaan työpaikoilleen. IAU käynnisti 1.2.2020 ylityökiellon koskien lentoliikenteen palveluja. Se hankaloitti Helsinki-Vantaan lentokentän toimintoja jo talvilomaviikoilla.

Lue myös: