Helsinki-Vantaan kiitotie 15/33 jälleen käyttöön - lentomelualueet normalisoituvat 15.9.2023

kiitotie15_pohjoispaaty_911Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie 15/33 toukokuussa 2023 alkaneen peruskorjauksen ensimmäinen vaihe on saatu päätökseen. Lentokoneiden laskeutumissuunnat palautuvat normaaliksi 15. syyskuuta 2023. Seuraava osa-alue kiitotiestä eli eteläpääty korjataan kesällä 2024.

Kesän 2023 aikana toteutettu remontti keskittyi kiitotie 15/33 eli ns. poikkikiitotien pohjoispäädyn uudelleen päällystykseen. Pohjoispääty jäi uusimatta aiemmissa peruskorjauksissa, koska kiitotien kunto ei vaatinut alueen uusimista. Kesällä 2017 Finavia arvioi tämän osan kiitotiestä tulevan peruskorjausvaiheeseen vuoteen 2019 mennessä.

Kiitotie15_pohjoispaatySamalla uusittiin hulevesiviemäröintiä ja kiitotien alla olevia sähköjärjestelmiä. Hulevesiviemäröintiä kehittämällä kiitotiellä olevaa vettä pystytään ohjaamaan tehokkaammin pois, minkä takia kiitotie kuivuu nopeammin ja sen käytettävyys paranee. Investoinnin summa oli 9,3 miljoonaa euroa.

"Olemme saaneet kiitotieremontin tämän kesän osalta valmiiksi suunnitelmien mukaan, ja kaikki kolme kiitotietä ovat käytössä normaalisti syyskuun puolestavälistä alkaen", sanoi Helsinki-Vantaan lentoaseman asemataso- ja kiitotietoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa.

Remontin aikana kiitotie 15/33 ei ole ollut käytettävissä laskeutumisiin, jonka takia touko-syyskuussa laskeutumismäärät Nurmijärven suunnasta olivat normaalia vähäisempiä, ja samaan aikaan Koillis-Vantaan ja Keravan suunnasta laskeuduttiin Helsinki-Vantaalle tavanomaista useammin. Potkurikoneet ovat voineet käyttää kiitotietä lentoonlähtöihin normaalisti.

HEL_2022_1Kiitotien remontilla ei ole ollut vaikutusta Helsinki-Vantaan matkustajaliikenteen sujuvuuteen, sillä käytössä olivat rinnakkaiset kiitotiet 04L/22R ja 04R/22L.

"Kiitotien 15/33:n pohjoispään kunnostus tehostaa liukkaudentorjunta- ja jäänpoistoainejäämiä sisältävien hulevesien ohjaamista läheiseen biosuodatusalueeseen. Kiitoteiden kainalossa oleva alue tasaa hulevesien virtaamia ja laatua ennen niiden johtamista lasku-uomiin", jatkoi Elasmaa.

Työt kiitotiellä 15/33 jatkuvat kesällä 2024, jolloin Finavia uusii kiitotien eteläpäädyn sekä navigaatio- ja lennonvarmistuslaitteita. Kiitotien muut osat on remontoitu jo aiempina vuosina.

Lue myös: