Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi maamerkki sai nimekseen Skydreamer

Lintu_lippu_1Helsinki-Vantaan lentoaseman sisäänajotien varteen noussut suurikokoinen veistos sai nimikilpailussa nimen Skydreamer. Finavia tilasi kyseisen taideteoksen sisustusarkkitehti ja kuvanveistäjä Stefan Lindforsilta Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Lentoaseman uuden maamerkin nimi löytyi Finavian järjestämällä avoimella kilpailulla, johon tuli yhteensä 1 347 ehdotusta. Taideteoksen uusi nimi on Skydreamer.

Nimiehdotuksia lähetettiin yllättävän paljon, enemmän kuin mitä osattiin odottaa. Tuomariston jäsen kirjailija Kari Hotakaisen mukaan se kertoo siitä, että Lindforsin suunnittelema veistos ja sen nimi kiinnostivat ihmisiä

"Skydreamer on osuva ja sopiva nimi Lindforsin sympaattiselle veistokselle. Nimi on vähän villi kuten teoskin", jatkaa Hotakainen.

Lintu_day_1"Nimi tuo mieleen matkustamisen, lentämisen, haaveilun ja kaukokaipuun. Se assosioi ajatukset ainutlaatuiseen lähdön ja tulon tunnelmaan, jonka pystyy tavoittamaan vain lentoasemalla", perustelee valintaa Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari.

Skydreamer-nimiehdotuksen lähetti Ulla Madetoja. Hän saa palkinnoksi lentosimulaattorielämyksen. Tuomaristo oli päätöksessään yksimielinen.

Nimikilpailun raatiin kuuluivat lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari, kirjailija Kari Hotakainen, sisustusarkkitehti ja kuvanveistäjä Stefan Lindfors sekä markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Siberg ja kehityspäällikkö Merja Haapanen Finaviasta.

Lindforsin 16 metriä korkea veistos liikkuu tuulen voimalla kuin jättimäinen tuuliviiri. Se kohosi Helsinki-Vantaan sisääntuloväylän eli lentoasemantien varteen elokuussa 2017. Työnimeltään Lindforsin veistos oli Fenix. Sen Aviator Solaris -sisarteos esiteltiin Vaasan lentoaseman sisääntuloväylän varrella vuonna 2013.

Skydreamerin valtava purje toimii paitsi energianlähteenä myös valkokankaana. Lennokkaan otuksen siipiin kiinnitetyt projektorit heijastavat viestejä lentoasemalle saapuville vieraille.

Avajaiset_SL_concorde"Veistokseni on lentävä fantasia. Se liikkuu ikuisesti ja arvaamattomasti tuulen voimalla ylpeänä meidän yläpuolellamme. Teoksen toinen ulottuvuus paljastuu, kun se puhuu meille heijastetun kuvan kautta uutta asiaa ja tietoa päivästä toiseen, vuodesta seuraavaan", kertoo Lindfors.

Lindforsin mukaan siivekäs veistos muistuttaa lintua, joka symboloi ilmailua ja kansoja yhdistävää kommunikaatiota. Se sopii hyvin lentoasemalle varsinkin nyt, kun Helsinki-Vantaa uudistuu ja laajenee Finavian merkittävän investointiohjelman myötä.

Skydreamer-veistos lentoaseman tunnisteena on jatkumo Finavian Art Port -taidelentoasemakonseptille, jonka tavoitteena on tarjota matkustajille uudenlaisia ja yllätyksellisiä palveluita. Lentokenttäelämykset ovat hyvä keino erottautua muista kansainvälisistä vaihtokentistä. Taide vaikuttaa myönteisesti matkustajien tyytyväisyyteen ja on siksi myös osa Finavian asiakaskokemuksen kehittämistä.

Lue myös aikaisemmat uutisemme Helsinki-Vantaan maamerkistä: