Hollanti ja Luxemburg arvioivat Karjalan lennoston

rissala_ilmavoimat_0616Alankomaiden johtama arviointiryhmä tekee ETYJ:n Wienin asiakirjan 2011 mukaisen luottamusta ja turvallisuutta lisäävän arviointikäynnin Karjalan lennostoon 14.maaliskuuta. Kolmihenkisessä ryhmässä on kaksi edustajaa Hollannista sekä yksi Luxemburgista

Arviointiryhmää johtaa everstiluutnantti Franciscus van de Mortel. Ryhmällä on diplomaattistatus.

Käynnin tarkoituksena on todentaa, miltä osin Suomen Wienin asiakirjaan 2011 perustuvassa vuotuisessa sotilaallisessa tiedonvaihtoilmoituksessa raportoimat tiedot Karjalan Lennoston osalta täsmäävät arviointipäivän tilanteeseen.

Ryhmän vierailua Rissalassa isännöi Karjalan lennoston komentaja, eversti Timo Herranen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) puitteissa luotu Wienin asiakirja (Vienna document) koskee sotilaallisia luottamusta ja turvallisuutta lisääviä toimia (tukikohtavierailut, arviointikäynnit, tarkastuskäynnit, sotilaalliset tiedonvaihdot, ilmoitukset, yhteydenpito) osallistujavaltioiden välillä.

Asiakirjassa säädettyjen tarkastusten lisäksi Suomi on sopinut yhdestä ylimääräisestä arvioinnista Venäjän kanssa. Suomella on yhtäläiset oikeudet tehdä vierailuja ja vastaanottaa niitä. T.T.