Hornetit lentävät tänään ylisoonisesti - luvassa mahdollisesti yliäänipamauksia

livex_4_net_puolustusvoimatIlmavoimien vuoden 2015 ilmaoperaatioharjoitus LIVEX 2015 on parhaillaan käynnissä. Tänään torstaina Ilmavoimien F/A-18 Hornetit lentävät yliäänilentoja kello 9.00– 18.00 välisenä aikana. Lennot rajoittuvat Oulun - Seinäjoen - Kajaanin väliselle alueelle. Harjoituksessa on mukana kaikkiaan 2400 sotilasta ja 50 lentokonetta. Sen aikana operoidaan myös maantietukikohdista. Uutisen kuvat ovat Vieremän tukikohdan Hornet-toiminnasta.

Tänään tehtävät lennot saattavat aiheuttaa yliäänipamauksia, mitkä johtuvat lentokoneen mukana etenevästä paineaallosta.

Ilmaoperaatioharjoitus LIVEX 2015 järjestetään 5–9. lokakuuta koko valtakunnan alueella. Harjoituksessa operoidaan 30 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä, 12 BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustolla.

Harjoituksessa lennetään maanantaista perjantaihin kello 6.00–22.00 välisenä aikana. Yksittäisiä lentoja voi olla myös tämän aikaikkunan ulkopuolella.

Livex 15 lentotoiminta päättyy perjantaina 9. lokakuuta kello 12:00 mennessä. Harjoituksessa lennetään myös matalilla lentokorkeuksilla.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä. Sotilasilmailun aiheuttamaan meluun liittyvissä asioissa voi ottaa suoraan yhteyttä Puolustusvoimien puhelinvaihteeseen numeroon 0299 800.

"Äänivallin" rikkominen

livex_3_net_puolustusvoimat

Ylisoonisella nopeudella lentävä F/A-18 Hornet -hävittäjä vetää perässään reitin varrella maassa olijoille pamauksena tuntuvaa kaartiomaista tiivistysaaltoa. Sitä usein virheellisesti pidetään kertaluontoisena "äänivallin rikkomisena".

Kyse ei kuitenkaan ole yksittäisestä pamauksesta vaan kaikki maassa reitin alla olevat kuulevat sen ylisoonisella nopeudella lentäneen koneen ylitettyä heidät.

Pamaus kuuluu kaksiosaisena. Ensimmäinen aiheutuu koneen nokka-aallosta, jälkimmäinen pyrstöaallosta.

Ilmiön voimakkuus riippuu mm. korkeudesta. Matalalla tehdyn ylisoonisen lennon aiheuttama aalto voi rikkoa ikkunoita ja jopa rakenteita. T.T.

Lue myös: