Hornetit valvovat parhaillaan Islannin ilmatilaa

operationignition6net_rcafKanadan kuninkaallisten ilmavoimien McDonnell Douglas CF-18 Hornet -hävittäjät ovat parhaillaan valvontavuorossa NATO:n Islannin ilmatilaa turvaavassa operaatiossa. RCAF tiedotti asiasta vasta nyt, vaikka osasto saapui Islantiin jo 18. maaliskuuta. Mukana Operation Ignitionissa on kuusi Hornetia.

operationignition3net_rcafSuomessa on runsaasti keskusteltu omien Ilmavoimiemme mahdollisuudesta osallistua Islannin ilmavalvontaan 2014. Sittemmin tehtävä on muuttumassa harjoitteluksi Islannissa yhdessä Ruotsin ja valvonnasta varsinaisen vastuun ottavan NATO-maa Norjan ilmavoimien kanssa.

Nyt kanadalaisten aloitettua vuoronsa Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt vieraili 19. maaliskuuta Keflavikin tukikohdassa tutustumassa mahdollisen pohjoismaisen yhteistyön tulevaan näyttämöön (kuva yllä, klikkaa suuremmaksi).

Viralliselta nimeltään operaatio on NATO Airborne Surveillance and Interception Capabilities to Meet Iceland's Peacetime Preparedness Needs. Suomeksi se voisi siis suunnilleen olla Islannin rauhanajan valmiudet turvaava NATO:n ilmavalvonta ja hävittäjätorjunta.

Ensimmäinen NATO:n Peacetime Preparedness -komennuskunta saapui Keflavikiin 2008. Toiminnan aloittivat ranskalaiset Dassault Mirage 2000C -hävittäjät. Päivystys ei ole jatkuvaa, koneita on Islannissa keskimäärin kolme kertaa vuodessa 2-3 viikkoa kerrallaan.

Tällä kertaa kanadalaiset ovat paikalla Keflavikin tukikohdassa 18. maaliskuuta - 28. huhtikuuta.operationignition1_rcaf Tehtävä Islannissa on saanut nimen Operation Ignition. RCAF on ollut vuorossa kerran aiemmin, keväällä 2011.

Islanti on ainoa NATO-maa, jolla ei ole omia ilmavoimia. Varsinaisesta ilmatilan tutkavalvonnasta se vastaa kuitenkin itse, sillä maassa on neljä amerikkalaisilta perittyä ilmavalvontatutkaa. Niillä voidaan laajalti seurata ilmatoimintaa Islantia ympäröivällä merialueella.

Islannin hallituksen pyynnöstä NATO-valtiot lähettävät ajoittain koneitaan tuomaan saarivaltiolle myös ilmapuolustuskykyä. Samalla ne saavat tuntumaa Islantiin toimintaympäristönä mahdollisen kriisin varalta.

operationignition4net_rcafTask Force Islandin mukana on kuusi CF-18 Hornet -hävittäjää (virallisesti tyyppitunnus on kanadalaisittain CF-188) ja noin 160 henkilöstöön kuuluvaa. Suurin osa koneista ja väestä kuuluu 425 Tactical Fighter Squadroniin Bagotvillessä Quebecissä. Osaston johtajana toimii Lieutenant-Colonel Darcy Molstad

Kanadalaisten tehtäviin kuuluu ilmavalvonta ja kohteiden tunnistus. Tarvittaessa lähetetään hävittäjä tunnistamaan ja mahdollisesti saattamaan havaittua kohdetta. CF-18-hävittäjät ovat 24/7 ns. Quick Reaction Alert -valmiudessa (QRA), jossa päivystyskone saadaan nopeasti ilmaan.

Aiemmin Keflavik oli Yhdysvaltojen tukikohta, josta se luopui kylmän sodan päätyttyä. Tulevaisuudessakin kriisin aikana Yhdysvallat ottaa vastuun Islannin ilmapuolustuksesta. ++

 

Lue myös: