IAU: Swissport Finlandiin uudet yt-neuvottelut - vähennystarve 700 henkilöä

Swisport_portaat_1(päivittynyt kello 15.50) Ilmailualan unioni (IAU) kertoo maahuolintayhtiö Swissport Finlandin käynnistäneen uudet yhteistoimintaneuvottelut heti aiemmin päättyneiden jälkeen.

Swissport Finland työllistää noin 1400 henkilöä ja se tarjoaa maahuolintapalveluja Helsinki-Vantaalla mm. Finnairille. Yt-neuvottelut eivät koske koko Swissport Finlandin henkilökuntaa.

Finnair on ilmoittanut hakevansa koronapandemian vaikutusten takia vuosittaisia 100 miljoonan euron kustannussäästöjä ja neuvottelee sopimuksiaan uudelleen eri toimijoiden kanssa.

IAU kertoo, että Swissportin jatkosopimusneuvottelut yhtiön suurimman asiakkaan Finnairin kanssa ovat kesken ja asiakkuuden jatko on avoinna.

"Nyt käynnistyneiden neuvottelujen perusteena on Swissportin ja Finnairin maapalvelusopimuksen mahdollinen päättyminen maaliskuussa 2021. Neuvottelut sopimuksesta ovat edelleen kesken. Suurella osalla Swissportin henkilöstöä on kuuden kuukauden irtisanomisaika, joten yhtiö joutuu varautumaan jo nyt myös siihen vaihtoehtoon, ettei Swissportin ja Finnairin välinen maapalvelusopimus jatku enää maaliskuun 2021 jälkeen", kertoo IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari käynnistyneiden yt-neuvotteluiden taustoista Lentoposti.fi:lle.

Jos jatkosopimusta ei synny, Swissport Finlandin henkilöstömäärän tarve laskee merkittävästi. Finnairin asiakkuus vastaa yli 85% maahuolintatoiminnan liikevaihdosta.

Neuvottelut koskevat Swissport Finland Oy:n maapalvelutoimintoja sekä hallinnon ja maakalustokorjaamon henkilöstöä. Matkustajapalvelut eivät ole yt:n piirissä.Yhteistoimintamenettelyn piirissä on 950 henkilöä ja vähennystarve on 700 henkilötyövuotta.

Ensimmäinen yt-kokous on 26.8. ja neuvottelut kestävät noin kuusi viikkoa. Edellisten vast'ikään päättyneiden yt-neuvottelujen lopputulos oli lomautusten jatkuminen suurimmalla osalla henkilöstöä.

Päivitys kello 13.14: Lisätty IAU:n edustajan haastattelu.
Päivitys kello 15.50: Lisätty IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaaren taustoitus.

Lue myös: