Ilmailuviranomaiset: vältä Samsung Galaxy Note 7 -puhelimen käyttöä ja lataamista lennolla

LI_ohje(päivittynyt  10.9 klo 12.15) Yhdysvaltain lentoturvallisuusvirasto FAA ja Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA kehottavat lentomatkustajia olemaan lataamatta sekä pitämään Samsung Galaxy Note 7-älypuhelimet suljettuina lennoilla. Uuden puhelinmallin kohdalla on raportoitu akkuongelmista.

FAA:n antoi 8. syyskuuta vahvan kehotuksen etteivät lentomatkustajat lataisi, kytkisi virtoja eikä pakkaisi Samsung Galaxy Note 7 -älypuhelinta ruumaan menevään matkatavaraan. EASA ilmaisi oman FAA:n mukaisen kantansa 9. syyskuuta. Kyseessä on kenties ensimmäinen kerta, kun yksittäisen PED-laitteen käyttöön lennoilla puututaan viranomaistaholta.

FAA_logo_textAinakin neljä lentoyhtiötä on kieltänyt kyseisen laitteen käytön lennoilla. Kiellon ovat antaneet Australialaiset Qantas, Jetstar, Virgin Australia ja Tiger Airways. FAA:n kehotusta noudattavat todennäköisesti myös kaikki Yhdysvaltojen lentoyhtiöt. Myös Finnair seuraa tilannetta aktiivisesti.

"Matkustajien, henkilöstön ja lentokoneen turvallisuus on meille Finnairissa ehdoton prioriteetti ilman poikkeuksia. Selvitämme parhaillaan Samsung Galaxy Note laitteeseen liittyvää asiaa Suomen ilmailuviranomaisen, Trafin, kanssa", kertoo Satu Haataja Finnairin viestinnästä Lentoposti.fi:lle.

LI_Note7"Litium pattereihin liittyvät asiat ovat hyvin tiedossamme. Matkustamossa on sammutusvälineet, ja matkustamohenkilökunta on koulutettu sammuttamaan mahdolliset matkustamopalot. Onneksi tällaiset tilanteet ovat kuitenkin erittäin harvinaisia", jatkaa Haataja Finnairin varautumisesta mahdollisiin vaaratilanteisiin PED-laitteiden kanssa.

Elokuussa 2016 markkinoille tullutta ongelmapuhelinta ei ehditty vielä myymään asiakkaille Suomessa ennen vikojen havaitsemista. Samsung on vetänyt tuotteen pois markkinoilta kymmenien akkuongelmien seurauksena. Vaikka laitetta ei ole kaupattu Suomessa niin suuri osa esimerkiksi Finnairin matkustajista tulee Aasian suunnalta.

Suomen liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on perjantain aikana kommunikoinut asiasta operaattoreiden kanssa.

"En muista vastaavaa, että koskaan aikaisemmin olisi identifioitu yksittäistä laitetta vaaran aiheuttajana", kertoo Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu Lentoposti.fi:lle

Henkilökohtaisten elektronisten laitteiden (PED) litium-ioni -akut voivat aiheuttaa vakavan vaaratilanteen väärinkäytettynä. Lentoyhtiöt ovat rajoittaneet suurempien akkujen ilmakuljetuksia etenkin matkustajakoneissa.

EASA_logo_1EASA kehottaa eurooppalaisoperaattoreita varmistamaan, että matkustajat ja miehistö pitääSamsung Galaxy Note7 -laitteet suljettuna, eikä niitä tule ladata lennon aikana eikä kuljettaa ruumaan menevässä matkatavarassa.

Matkustajia pyydetään ilmoittamaan Note 7 -laitteidensa vaurioitumisesta, kuumenemisesta, savunmuodostuksesta sekä kateissa olemisesta tai putoamisesta istuimen rakenteisiin välittömästi miehistölle.

EASAn turvallisuustiedote SIB 2016-13 (Fire hazards associated with Samsung Galaxy Note7 devices)

Päivitys 9.9.2016 klo 16.05: Lisätty Finnairilta saadut kommentit.
Päivitys 10.9 klo 12.15: Vaihdettu otsikko, lisätty tieto EASA:n suosituksesta ja Trafin kommentit.