Ilmavoimat harjoittelee tukeutumista Kemiin - Horneteilla tehtäviä Lapissa ja Ruotsissa

HN-pari_020821Ilmavoimien Lapin lennosto harjoittelee kuluvalla viikolla operointia F/A Hornet -monitoimihävittäjillä Kemi-Tornion lentokentältä. Hajautettu toiminta eri lentokentille ja maantietukohtiin on osa Suomen ilmavoimien normaalia toimintaa.

Kaksi Lapin lennoston F/A-18 Hornet -hävittäjää sekä lentotekniikkaa tukeutuu Kemiin 27.-30 toukokuuta 2024. Hornetit ovat suorittaneet Kemiin tukeutuen tehtäviä Ruotsiin ja harjoitelleet ilmataistelua Itä-Lapissa.

Kemiin tukeutuvien Horntien yksi merkittävä tehtävä on ollut tarjota hävittäjälentotoimintaa Rovajärvelle, jossa on käynnissä Maavoimien Northern Forest 24 -harjoitus.

Northern Forest 24 -harjoituksen päämääränä on ylläpitää ja kehittää sotilaallista yhteistoimintakykyä ja suorituskykyä Yhdysvaltojen ja Norjan maavoimien kanssa sekä edistää Suomen, Norjan ja Ruotsin kolmenvälistä isäntämaayhteistyötä pohjoisella alueella. Yhdysvaltalaiset joukot osallistuvat harjoitukseen osana Immediate Response 24 -harjoitusta, joka on osa U.S. Army Europe and African Defender- ja Naton Steadfast Defender -kokonaisuutta.

Northern Forest 24 -harjoituksessa operoi suomalaista NH90- ja ja MD500 -helikopterikaluston lisäksi amerikkalaista helikopterikalustoa. Yhdysvaltojen harjoitusosastoon kuuluu viisi UH-60 Blackhawk-, kolme CH-47 Chinook- ja kolme HH-60 -helikopteria. Suomalaiset operoivat harjoituksissa NH90- ja MD500-helikopterikalustoilla.

Kainuun prikaati johtaa Northern Forest 24 - kaksipuoleisen simulaattoriavusteisen taisteluharjoituksen Rovajärven alueella 26.5.-1.6.2024. Harjoitukseen osallistuu kotimaisia, yhdysvaltalaisia ja norjalaisia joukkoja kalustoineen. Joukkojen kokonaisvahvuus on noin 6200 henkilöä.

Suomen Ilmavoimien hajautettuun taistelutapaan kuuluu kyky käyttää kaikkia olemassa olevia kiitoteitä maantietukikohtia. Hävittäjilentäjien lisäksi paikalle tarvitaan lentotekniikkaa sekä muita maapalveluita.

Lue myös: