Ilmavoimat osallistuu kahdella Hornetilla Baltops 20 -merisotaharjoitukseen

HN_pari_frisianflag_IlmavoimatIlmavoimat on mukana Itämeren alueen Baltops 20 -merisotaharjoituksessa (Baltic Operations) 7.-16.6.2020. Ilmavoimista harjoituksessa on mukana kaksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Harjoituksessa on mukana Naton miinantorjunta-alusosasto, Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Sen mukana harjoituksessa toimii myös Suomen merivoimien miinantorjunta-alus Purunpää.

 

Baltops 20 -harjoituksen tavoitteisiin sisältyy kumppanuusmaiden välisen yhteistoimintakyvyn kehittäminen paitsi miinantorjunnassa ja merimiestaidossa myös meri- ja ilmakomponenttien välillä. Ilmavoimien osalta harjoituksen tavoitteena on kehittää ilma- ja merivoimien yhteistoimintakykyä sekä harjoittaa henkilöstöä kansainväliseen yhteistoimintaan.

Hornetit  tukeutuvat Turun lentoasemalle arkisin 8.‒16.6. välisenä aikana. Se mahdollistaa harjoittelun kansainvälisten kumppanien kanssa kustannustehokkaasti kotimaasta käsin koronaviruksesta (COVID-19) aiheutuvat rajoitukset huomioiden.

Lennot suuntautuvat Turusta eteläisellä Itämerellä ja Latvian edustalla sijaitseville harjoitusalueille arkisin 8.‒16.6. välisenä aikana.

Baltops on Naval Striking and Support Forces NATO:n (STRIKFORNATO) suunnittelema ja Yhdysvaltain Euroopan laivastokomponentin (United States Naval Forces Europe) johtama NATO:n jäsen- ja kumppanimaiden vuosittainen Itämeren alueen merisotaharjoitus. Suomi on osallistunut harjoitukseen kumppanimaan roolissa vuodesta 1993 alkaen.

Merivoimista harjoituksessa on tänä vuonna mukana miinantorjunta-alus Purunpää osana NATO:n miinantorjunta-alusosastoa (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1, SNMCMG1). Meri- ja Ilmavoimien osallistuminen Baltops 20 -harjoitukseen on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2020 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa.

Baltops 20 -harjoitukseen osallistuu alkuperäisen suunnitelman mukaan yli 4000 merisotilasta 14 eri maasta. Suomen lisäksi aluksia osallistuu Kanadasta, Tanskasta, Espanjasta, Ranskasta, Saksasta, Latviasta, Hollannista, Norjasta, Puolasta, Ruotsista, Turkista, Englannista ja Yhdysvalloista.

Suomi on osallistunut Baltops -harjoituksiin vuodesta 1993 alkaen Naton rauhankumppanuusohjelman puitteissa. Baltops 20 on hyväksytty puolustusministeriössä Puolustusvoimien vuoden 2020 kansainväliseksi harjoitukseksi.

Merivoimat on asettanut laivueen Katanpää-luokkaa edustavat miinantorjunta-alukset Purunpään ja Vahterpään vuodeksi 2020 valmiuteen Naton nopean toiminnan joukkojen (NATO Response Force, NRF) täydentävän toiminnan valmiusjoukkopooliin. Molemmat alukset harjoittelevat Naton miinantorjunta-alusosaston kanssa vuoden mittaan.