Ilmavoimat pudotti JDAM-täsmäpommin Maavoimien MVH20-vaikuttamisharjoituksessa (video)

Lyhyen kantaman JDAM (Joint Direct Attack Munition) -ohjautuva pommi.Puolustusvoimat testasi Maa-, Meri- ja Ilmavoimien yhteistä tulenkäyttöä uusilla ja viime vuosina käyttöönotetuilla ampumatarvikkeilla Rovajärven harjoitusalueella Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa 16.-18. marraskuuta.

Puolustusvoimien yhteisen tulenkäytön kokonaisuutta on kehitetty pitkäjänteisesti viime vuosina. Kokonaisuus koostuu muun muassa maalin tunnistamisesta, seurannasta ja paikantamisesta, päätöksenteosta ja tulenkäytöstä sekä tulenkäytön vaikutusten todentamisesta.

Testaustapahtumassa yhteinen tulenkäyttö toteutettiin raskailla raketinheittimillä, Merivoimien rannikko-ohjuksilla ja F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien ilmasta maahan -suoritteilla. Puolustusvoimien julkaisemalla videolla F/A-18 Hornet pudottaa JDAM -pommin (Joint Direct Attack Munition) Rovajärven ampuma-alueelle.

Ilmasta tapahtuvaa laukaisua varten JDAM kiinnitetään hävittäjäkoneen siipiripustimeen. Irtoamisen jälkeen pommi hakeutuu ohjelmoituun maalipisteeseen inertia- ja GPS-suunnistusjärjestelmän avulla.

Hornet_JDAMJDAM-pommit ovat Ilmavoimien käytössä olevia GPS-ohjautuvia täsmäpommeja. Niiden taistelukärkenä toimii joko Mk84-sirpalepommi (GBU-31V1), Mk83-sirpalepommi (GBU-32), Mk82-sirpalepommi (GBU-38) tai BLU-109 -tunkeumapommi (GBU-31V3).

Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien ilmasta maahan -aseistus koostuu JDAM (Joint Direct Attack Munition) -pommiperheestä, JSOW (Joint Standoff Weapon) -liitopommista sekä JASSM-rynnäkköohjuksista (Joint Air-to-Surface Standoff Weapon).

Ilmasta maahan -suorituskyky mahdollistaa täyspainoiset ilmaoperaatiot. Ilmavoimalla kyetään osallistumaan koko Suomen alueella puolustusvoimien operaatioihin ja tukemaan maa- ja meritaistelua vaikuttamalla sekä ilma- että maamaaleihin.

MHV20-harjoituksessa suoritetut ammunnat osoittivat Puolustusvoimien mukaan, että puolustushaarojen yhteisen tulenkäytön prosessit, henkilöstön osaaminen, eri järjestelmät ja ampumatarvikkeet toimivat saumattomasti yhteen. Pitkäjänteinen kehitystyö on siten tuottanut tulosta. Myös eri ampumatarvikkeiden tulen teho ja vaikutus maaleissa saatiin mitattua. MH

Lue myös: