Ilmavoimien CASA C-295M -koneen myöhästynyt tiedustelujärjestelmä otettu vastaan

IMG_8552Puolustusvoimien logistiikkalaitos on ottanut vastaan lentokoneeseen asennetun valvontajärjestelmän hankintasopimukseen kuuluvat toimitukset. Kokonaisjärjestelmän sopimuksen mukainen hankintahinta CASA C-295M-kuljetuskone mukaan lukien oli 112 miljoonaa euroa.

Dragon Shield -valvontajärjestelmä tilattiin vuonna 2010 yhdysvaltalaiselta Lockheed Martin Overseas Corporation -yhtiöltä. Yhtiö vastasi järjestelmätoimituksen lisäksi asentamisesta CASA C-295M-koneeseen (otsikkokuvassa koneen perusversio). Dragon Shieldillä korvattiin aiempi Fokker F.27 -koneeseen asennettu elektronisen tiedustelun järjestelmä.

Sopimuksen mukainen toimitusaika oli vuonna 2013. Vaikka järjestelmä oli toimitettu Suomeen jo aiemmin ja asennettu lentokoneeseen, kokonaisuus osoittautui teknisesti odotettua monimutkaisemmaksi.

Valvontajärjestelmän saattaminen sopimusehtojen mukaisesti hyväksyttävälle tasolle ja kaikkien sopimukseen kuuluvien osien toimittaminen kesti siten suunniteltua pitempään.

Valvontajärjestelmä ja muut hankintakokonaisuuteen liittyvät toimitukset on nyt otettu vastaan kesän 2017 aikana. Järjestelmätoimittaja ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos ovat sopineet toimitusten myöhästymisen kompensoinnista. T.T.