Ilmavoimien Hornetit ja Hawkit Ruotsiin Arctic Fighter Meet -harjoitukseen

MLU_HN_2Suomen Ilmavoimat osallistuu Hornet-monitoimihävittäjillä ja Hawk-suihkuharjoituskoneilla Ruotsin ilmavoimien järjestämään Arctic Fighter Meet 2017 -lentotoimintaharjoituksen 21.-25. elokuuta. Harjoitusalueena toimii Pohjois-Ruotsin ilmatila ja toiminta tapahtuu pääosin Luulajan tukikohdassa.

Harjoitukseen osallistuu  JAS 39 Gripen -hävittäjiä Ruotsin ilmavoimista ja F-16-hävittäjiä Norjan ilmavoimista. Suomi osallistuu harjoitukseen kuudella McDonnel Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä ja kolmella BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella. Lisäksi joihinkin kierroksiin voi osallistua lisäkoneita Cross Border Training (CBT) -toiminnan hengessä Suomesta ja Norjasta.

TU_la_CBT_1Harjoituksen tavoitteena on lentää koulutusohjelmien mukaisia tehtäviä erityyppistä kalustoa vastaan sekä kouluttaa nuorinta osallistuvaa ikäluokkaa kansainväliseen toimintaympäristöön.

Vastaavanlaisia harjoituksia on järjestetty vuodesta 2003 alkaen. Tavoitteena on vahvistaa pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO) ja kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä.

Harjoitus edistää hävittäjälentolaivueiden välistä yhteistoimintaa ja antaa edellytyksiä pohjoismaisen CBT -harjoitustoiminnan jatkosuunnitteluun.