Ilmavoimien HX-hanke sai kuudennen ehdokkaan - Vantaan lohenpyrstö tekee tilaa lentokoneen pyrstölle

sky_sunset_3Ilmavoimien hävittäjähankkeeseen on jälleen ilmestynyt ns. musta hevonen takaportin kautta, kun HX-hanke sai jo kuudennen ehdokkaan. Nimeämätön lentokonevalmistaja esittelee kuudennen sukupolven SFA-21 -vesihävittäjää Suomessa elokuussa 2021. Aiheeseen liittyen Vantaan kaupunki on vaihtamassa vaakunansa lohenpyrstön lentokoneen pyrstöksi. Myös Ilmailumuseoiden rahoitushaasteet on voitettu, sillä kokoelmiin otetaan mainosmaalattuja hävittäjiä. Finnair aikoo avata reittilennot Marsiin!

Lentoposti.fi seuraa tässä uutisketjussa ilmailualan toimijoiden aprillipiloja.

Kuudes ehdokas mukaan HX-kisaan ja Kaivari 21 -lentonäytökseen

Kartta_Kaivopuisto Display LineNimeltä mainitsematon lentokonevalmistaja on salassa koelentänyt veteen laskeutuvan kuudennen sukupolven hävittäjän ja tarjoaa sitä Hornetin seuraajaksi Puolustusvoimille. Koneen ensiesittely tapahtuu Kaivopuiston lentonäytöksessä 6.8.2021.

Kukaan ei tiedä koneesta vielä juuri mitään, mutta valmistajan mukaan se täyttää kaikki vaatimukset. Helsingin Kaivopuiston ranta ja lentonäytös antavat erinomaisen mahdollisuuden esitellä konetta suurelle yleisölle.

 Salassa pidetty hanke etenee suunnitellusti ja lentokonevalmistajalla on kova työ saada tarjous aikataulussa jätettyä huhtikuun loppuun.

Koneen valmistajan tyyppimerkintä koneelle on SFA-21. SFA tulee sanoista Sea Fighter All, eli vedestä operoiva monitoimihävittäjä, joka pystyy kaikkiin tehtäviin.

Uuden hävittäjän valmistajan mukaan Suomi soveltuu erinomaisesti uuden monitoimihävittäjän käyttäjäksi, sillä tuhansien järvien maa tarjoaa koneelle rajattoman määrän tukikohtia. Talvella kone pystyy operoimaan järvien jäältä. Tekoäly on vahvasti osa koneen suunnittelua ja uudesta hävittäjästä on sekä miehitetty että miehittämätön versio. Miehittämätön versio pystyy operoimaan miehitettyjen eli ohjaajan ohjaamien koneiden kanssa saumattomasti.

Veteen laskeutuva suihkuhävittäjä ei ole konseptina uusi. Convair suunnitteli Convair F2Y Sea Dart taistelukoneen 1950-luvulla. Kone lensi ensilennon 14.1.1953 ja koneen eri prototyypeillä lennettiin vuoteen 1957 asti, jolloin projekti lopetettiin. Tuolloin katsottiin, että veteen laskeutuvalle suihkuhävittäjälle ei ollut tarvetta USA:n merivoimissa.

Useita Convair Sea Dart -koneita on eri museoissa USA:ssa. Myös Britanniassa kehitettiin vedestä nouseva suihkuhävittäjä Saunders-Roe SR.A/1, joka teki ensilennon jo 16.7.1947. Vaikka kone oli onnistunut ja täytti sille asetetut vaatimukset, nopea suihkukoneiden kehitys jätti myös tämän koneen prototyypiksi, eikä konetta otettu sarjatuotantoon.

 

Vantaa uusii vaakunansa: lohenpyrstö tekee tilaa lentokoneen pyrstölle

Vantaavaakuna_aprilliVantaan kaupunki päivittää vaakunansa uuteen aikaan. Vuodesta 1951 Vantaan virallisena tunnuksena ollut Kullervo Telamaan suunnittelema ”kultainen kalanpyrstö” vaihtuu teräksiseen lentokoneenpyrstöön. Uudistustyö on otettu ilahtuneesti vastaan Suomen Ilmailumuseolla. Museo on päässyt myös edesauttamaan suunnitteluprosessia asiantuntijan roolissa.

”Uusi vaakuna on hienosti linjassa juuri julkistettujen Vantaan kulttuurilinjausten 2021-2030 kanssa”, taustoittaa Suomen Ilmailumuseon museonjohtaja Pia Illikainen.

Illikainen osallistui itsekin linjauksia suunnitelleen työryhmän toimintaan. ”Linjausten mukaan Vantaa on rohkea ja elämänmakuinen kulttuurikaupunki, jossa yhdistyvät omaleimaisuus, ilo ja reilu yhdessä tekemisen meininki. Vaakunauudistus on juuri sellainen omaleimainen ja rohkea teko, josta Vantaan kaupungin kulttuuritoiminta ja museoiden innovaatioalustojen hyödyntäminen tunnetaan jatkossakin”, iloitsee Illikainen.

Uuden vaakunan konseptisuunnittelusta vastaa suunnittelutoimisto Kaupunk-konsultit. Suomen Ilmailumuseo on tarjonnut hankkeelle sekä pyrstöprofiilien että metallosofian asiantuntemustaan. Metallosofia on erittäin harvinainen tutkimusala, jossa metallien ja muiden epäorgaanisten materiaalien elinkaarta tutkitaan poikkitieteellisesti sekä metallien kiderakenteen että yleisemmin filosofisena suuntauksena tunnetun emergentin materialismin näkökulmista. Tätä alaa on lähtenyt tutkimaan tiettävästi ensimmäisenä suomalaisena museon amanuenssi (esinekokoelmat) Eijakristina Sumelius.

Kaupunk-konsultit kuvailee tiedotteessaan: ”Koimme tärkeäksi, että muotokieli saa jatkuvuutta uudistuksessa. Nykyinen vaakuna pohjautuu ensimmäiseen, vuonna 1550 myönnettyyn kaupunginsinettiin. Yllätykseksemme ja innoitukseksemme havaitsimme sinetin pyrstön yhteneväisyydet kalanpyrstöä suuremmiksi lentokoneiden rakenteiden ja profiilien kanssa. Tästä kokemuksellisesta havainnosta, jolle saimme tukea metallosofian uusimmasta tutkimuksesta, oli luovaa ja innostavaa lähteä luonnostelemaan uutta, silti tuttua vaakunaa.”
 
Lopputulos on onnistunut yhdistelmä virtaviivaisuutta, nostalgiaa ja kalifornialaishenkistä vapauden tuntua. Uuden vaakunan innoittajana toimi erityisesti Kar-Airin ensimmäisen Convair CV 440 Metropolitanin pyrstöprofiili. Kone tuli yhtiön käyttöön 1957 ja oli alun perin vain tilauslentokäytössä.
 

Finnair avaa reittilennot Marsiin - ei matkustusrajoituksia
 
Finnair on muuttanut kaksi A350-konetta avaruussukkulaksi ja aloittaa tänään reittilennot Marsiin, jossa ei ole matkustusrajoituksia.

A350_Fin_night_1Voidakseen palvella Marsin reittiliikennettä Finnair on muokannut kaksi laivastonsa Airbus A350 -konetta avaruussukkulaksi. A350 soveltuu erinomaisesti maan ulkopuoliseen liikennöintiin kevyiden komposiittimateriaaliensa ja hienostuneen aerodynamiikkansa ansiosta. 

”Olemme todella iloisia ollessamme maapallon ensimmäinen liikennelentoyhtiö, joka lentää Marsiin. Punainen planeetta on erinomainen lisä reittiverkostoomme”, kertoo Finnairin avaruusliikenteen johtajaksi tänään nimitetty Giovanni Torvi.

”On hienoa, että voimme tarjota uuden koronavapaan kohteen asiakkaillemme ja panostaa innovatiiviseen kasvuun avaruudessa näinä vaikeina aikoina.”  

Maan naapuriplaneetta Mars on tunnettu henkeäsalpaavista maisemistaan, joissa yhdistyvät kraatterit, syvät laaksot, kuivuneet joenuomat ja hiekkadyynit. Finnairin asiakkaat pääsevät tutkimaan pölyn peittämiä jäätiköitä, spiraalimaisia napalakkeja ja muinaisia rantaviivoja. 

Marsin kaasukehä koostuu pääasiassa hiilidioksidista, argonista ja typestä ja planeetan keskilämpötila on −63 °C, joten kohde soveltuukin erinomaisesti extreme-kokemusten ystäville sekä kylmemmästä ilmanalasta nauttiville.  

Finnairin matkustamohenkilökunta pukeutuu Marsin lennoilla avaruusasuihin, joiden tyyliin on haettu inspiraatiota yhtiön 60-luvulla esittelemistä hopeanvärisistä univormuista. Matkustajat voivat herkutella Finnairin huippukokkien avaruuslentoja varten suunnittelemalla Taste of Finnair -menulla, joka yhdistää eksoottiset pakastekuivauksen aromit raikkaisiin suomalaisiin makuihin. 

Finnair operoi kesäkaudella 2021 Marsiin Helsinki-Vantaalta kolme viikottaista lentoa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Marsin liikenneohjelma näkyy tästä päivästä alkaen Finnairin varauskoneessa finnair.fi-sivustolla ja matkatoimistojen käyttämissä varausjärjestelmissä. Tarjolla on myös yhdensuuntaisia lentoja. 

Myös Aurinkomatkat suunnittelee aloittavansa pakettimatkat Marsiin vielä tulevan kesäkauden aikana. Mikäli suomalaisasiakkaat osoittavat matkustushalukkuutta Marsiin, harkitsee Aurinkomatkat laajentavansa avaruuden pakettimatkatarjontaansa nimikkokohteeseensa Aurinkoon, jossa lämpöä taatusti riittää ympäri vuoden.


Mainoshävittäjiä ilmailumuseoihin - rahoitushaasteet voitettu
 
Ilmailumuseoyhdistys ry (IMY), tiedottaa ilmailumuseoiden rahoitushaasteiden ratkaisun löytymisestä.

IMY on aiemmin uutisoinut mm. kuinka Ilmavoimamuseon pihamaalla seisova MiG-17 sai uuden vihreän ja kukallisen värityksen.

Nyt tällaiset uudelleenmaalaukset ovat saamassa jatkoa, sillä Suomen ilmailumuseoiden MiG-koneita aiotaan maalata rahan toivossa sponsoriväreihin. Koneiden kyljissä tullaan näkemään esimerkiksi virvoitusjuomatehtaiden, kosmetiikkatuotemerkkien sekä laukku- ja muotibrändien mainoksia.
 
Ilmavoimamuseo haluaa tukea ilmapuolustusta - Mig-hävittäjiä lentokuntoon
 
Mig21_aprilliaViimepäivien ilmatilalevottomuuksien vuoksi Suomen Ilmavoimamuseo on päättänyt antaa oman panoksensa maan ilmapuolustuksen hyväksi.

Museon piha-alueen muistomerkkikoneita on alettu valmistella lentokuntoon, mutta kuten kuvista näkyy, on tehtävää vielä reilusti jäljellä, joskin osalla koneista menohaluja löytyy jo paljonkin.

Tämän johdosta museon lipunmyyntiin otetaan tänään vastaan vapaaehtoisten lumenluontitaitoisten apumekaanikkojen ilmoittautumisia. Varustus on vapaa, mieluiten oma lapio mukaan.

Ilmoittautuminen museon aukioloaikana klo 11-17 - joka muuten on päivittäinen aukioloaikamme myös läpi pääsiäispyhien, tervetuloa!

Emirate_aprilliaEmirates tarjoaa vihkimistä A380 -koneissa 40 000 jalan korkeudessa
 
Emirates nostaa rakkauden uusiin korkeuksiin ja aloittaa erityisen vihkimispalvelun, joka toteutetaan 40 000 jalan korkeudessa Airbus A380 -koneilla. Palvelu on tarjolla vain valikoiduilla reiteillä.