Ilmavoimien Open Skies -tarkkailulento Venäjälle Ruotsin Saab 340B -koneella

saab340_opensky_osceSuomi toteuttaa Open Skies -tarkkailulennon Venäjällä 11.-15. huhtikuuta 2016. Operaatiossa käytetään Ruotsin Puolustusvoimien Saab 340B Open Skies -tarkkailukonetta (OS-100).

Maksimitehtävälentomatka Venäjällä on 5500 km. Suomen seitsemän henkistä tarkkailuryhmää johtaa majuri Timo Heinäaho. Lentoon osallistuu myös yksi tarkkailija Latviasta. Lisäksi koneessa on kuuden hengen ruotsalainen miehistö.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n asevalvontasopimuksiin kuuluva Open Skies (Avoin taivas) on hanke, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti.

Open Skies-sopimuksen on allekirjoittanut 34 valtiota. Venäjä on ollut sopimuksen piirissä vuodesta 2001. Suomi liittyi mukaan helmikuussa 2003. Maahamme kohdistuu vuosittain yksi tai kaksi tarkkailulentoa.

Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Myös käytettävän konekaluston varustus on tarkasti määritelty

Suomi suorittaa vuosittain keskimäärin kaksi tarkkailulentoa useimmiten yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Lennoilla on aiemminkin käytetty Ruotsin ilmavoimien Open Skies -sertifioitua ja sopimuksen sallimilla sensoreilla varusteltua kaksimoottorista Saab 340B -potkuriturbiinikonetta (OS-100).

Saab 340 on kahdella potkuriturbiinimoottorilla varustettu syöttöliikennekone. Suomessa niitä on nähty mm. Finnaviationin käytössä. T.T.

 Lue myös: