Israelin ensimmäisen Lockheed Martin F-35I Adir -hävittäjän roll-out Teksasissa

F35_adir_2_israeliairforceEnsimmäisen Israelin ilmavoimien Lockheed Martin F-35I Adir -hävittäjän roll-out -tilaisuus järjestettiin keskiviikkona Fort Worthissa Teksasissa. Maa on tilannut 33 konetta, mutta lukumäärän odotetaan kasvavan. Kun stealth-hävittäjä lähivuosina astuu aktiivipalvelukseen Israelissa, Lähi-idän voimatasapaino muuttuu.

Israelissa F-35A Lightning II tunnetaan nimellä F-35I Adir (hepreaa, tarkoittaa mahtavaa). Ensimmäiset koneet lennetään uuteen käyttäjämaahansa tämän vuoden joulukuussa.

Siellä niihin asennetaan sikäläistä tuotantoa olevia järjestelmiä. Maa on menetellyt samoin varustellessaan aiempia Boeing (McDonnell Douglas) F-15I Ra'am ja Lockheed Martin F-16 Sufa -hävittäjiään.

F35_adir_1_israeliairforceMukana roll-out -tilaisuudessa oli Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman. Hänen mukaansa suunnitelmissa on ainakin 17 lisäkoneen tilaaminen nyt tulevien 33:n lisäksi. Israelin ilmavoimien toivomus on saada yhteensä 75 F-35I-konetta.

Ensimmäiset 50 konetta ovat F-35A-mallia, joka on tarkoitettu toimimaan normaaleilta kiitoteiltä. Israel on niiden jälkeen mahdollisesti kiinnostunut myös Yhdysvaltain merijalkaväelle räätälöidystä F-35B-hävittäjästä. Se kykenee lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskeutumiseen.

Toinen Adir valmistuu kokoonpanolinjalta muutaman viikon kuluttua ja liitty koelento-ohjelmaan. Testien odotetaan päättyvän marraskuussa ja sen jälkeen koneet lennetään Israeliin laiteasennuksiin.

Ne toteuttaa Israel Aerospace Industries, joka on mukana konetyypin siiven tuotannossa. Elbit Systems puolestaan on mukana koneen ohjaajien kypäränäyttöjen suunnittelussa.

Adir-nimensä Israelin F-35 sai puolustusvoimissa 2013  järjestetyn kyselyn perusteella. Aiemmin ilmavoimat on nimennyt koneitaan lintujen ja sääilmiöiden mukaan. T.T.

Lue lisää F-35-koneesta: