Joulun tilauslentoliikenne pysyttelee viime vuosien tasolla

KTT_apron_1Lentoliikenteen talvisesonki Lapissa on joulun lähestyessä täydessä vauhdissa. Finavian matkatoimistojen varauksiin perustuvan ennusteen mukaan Lappiin saapuvien tilauslentojen määrä on tasaantumassa ja jäämässä edellisvuosien tasolle. Viime vuona tilauslentoja tuli marras-joulukuussa Lappiin noin 340.

"Lappiin ja Pohjois-Suomeen on tulossa tilauslentojen määrien perusteella kuitenkin vilkas talvisesonki. Tilauslentojen määrän pysyminen edellisvuoden tasolla kertoo siitä, että Lapin vetovoima on säilynyt. On tärkeää, että eri toimijat tekevät jatkossakin aktiivisesti yhteistyötä Lapin matkailutuotteen vetovoiman eteen”, toteaa johtaja Joni Sundelin Finaviasta.

Finavia saa lentoasemapalveluiden tarjoajana tiedot tilauslennoista aiempaa myöhemmin. Tämä on seurausta siitä, että matkoja varataan matkanjärjestäjiltä entistä myöhemmin ja lähempänä matkan toteutumishetkeä. Lokakuussa tehty ennuste tulevan talven tilauslennoista näytti, että liikenne olisi reippaammin kasvanut, mutta määrät ovat jäämässä edellisvuosien tasolle. 

Vilkkain tilauslentojen lähtömarkkina on yhä Iso-Britannia. Tammikuussa alkavat lennot Venäjältä ja keväällä tulee lisäksi useita lentoja Sveitsistä ja Saksasta. Eniten tilauslentoja marraskuun lopun ja tammikuun alun välillä tulee Rovaniemen (115) ja Kittilän (132) lentoasemille.

Enontekiölle ja Ivaloon tulee molempiin sesongin aikana noin 50 tilauslentoa. Näillä lentoasemilla lentojen määrät pysyvät Finavian arvion mukaan viime vuoden tasolla. Kuusamon viimevuotinen nousu tilauslentojen kohteena on tasaantunut. Tänä vuonna Kuusamoon tulee yhteensä noin 11 tilauslentoa. Tilauslentoja pohjoisimpaan Lappiin lennetään vielä keväthangille huhtikuun loppuun saakka.

Finavian vilkkain lentoasema Lapissa on Rovaniemi, jossa on ollut tammi-marraskuussa tänä vuonna 350 000 matkustajaa. Kittilässä matkustajia on ollut tammi-marraskuussa 180 000, Ivalossa 113 500 ja Enontekiöllä 3 030. Kuusamossa matkustajia on alkuvuonna ollut 66 000.