Kaikille maakuntareiteille useampi tarjous - hankintapäätökset tehdään tammikuun 2024 aikana

Jyv_terminaaliLiikenne- ja viestintävirasto Traficom sai määräaikaan  mennessä kaikkiaan 14 tarjousta viiden maakuntareitin lentoliikenteen operoinnista. Mukana kilpailutuksessa on siis useampi lentoyhtiö. Hankintapäätös maakuntalennoista tehdään vielä tammikuun 2024 aikana.

Traficom sai määräaikaan 2. tammikuuta 2024 mennessä yhteensä 14 tarjousta aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi viiteen maakuntakeskukseen. Tarjouksen jättäneitä lentoyhtiöitä Traficom ei avaa tässä vaiheessa, mutta yksi tarjouksen jättäneistä on reittejä nykyisin operoiva Finnair.

Kilpailutukseen saattoivat osallistua kaikki EU-alueelle sijoittuvat ja vähimmäiskriteerit täyttäneet lentoyhtiöt. Operaattorilla tai sen alihankkijoilla tuli olla vähintään kahden vuoden kokemus aikataulunmukaisesta säännöllisestä lentoliikenteestä EU-alueella vuosina 2017-2022.

Tavoitteena on hankkia lentoliikennettä 29.4.2024–28.3.2026 väliseksi ajaksi Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välille. Traficom on asettanut kyseisille reittiväleille julkisen palvelun velvoitteen.

Tarjoukset pyydettiin kaikille reiteille 1000 rotaatiosta eli 2000 lennosta. Joensuun, Kajaanin ja Kemin osalta vaatimuksena oli vähintään 50-paikkainen matkustajakone, Kokkolan osalta paikkoja tuli olla vähintään 42 ja Jyväskylän osalta vähintään 29.

Traficom sai Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kokkolan reiteille kolme tarjousta kullekin ja Kemin reitille tarjouksia tuli kaksi. Hankintapäätös on suunniteltu tehtäväksi viikon kolme aikana.

Tuettua ostoliikennettä hankitaan nyt 29. huhtikuuta 2024 – 28. maaliskuuta 2026 väliseksi ajaksi. Tämän lisäksi tarjottava sopimus sisältää optiokauden 27. helmikuuta 2028 saakka. Optiokauden osalta mahdollinen valtiontuki ja sen osuus selviää vasta vuoden 2025 aikana.

Nykyinen ostoliikennesopimus viidelle maakuntakentälle päättyy 28. huhtikuuta 2024. Voimassa olevalla sopimuskaudella operaattorina toimivat Finnairin osaomistusyhtiö Norra tai Danish Air Transport (DAT). Finnair oli jo aiemmin ilmoittanut osallistuvansa tuettujen reittien kilpailutuksiin. Viimeksi Finnair voitti julkisen palvelun velvoitteen lentoreittikilpailuksen Helsinki-Tartto -reitillä.

Lue myös: