Kaikkien pommien äiti: Yhdysvallat käytti GBU-43/B MOAB -asetta Afganistanissa (video)

moab_1_USDODYhdysvallat on torstaiaamuna 13. huhtikuuta pudottanut GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast -pommin Nangarharin alueelle Afganistanissa. Maalina oli ISIS-ryhmittymän tunneliverkosto. Jos ydinaseita ei lasketa, lyhenteellä MOAB tunnettu ase on USAF:n tehokkain nykyisin käytössä oleva pommi. Kyseessä oli sen ensikäyttö sotatoimissa.

MOAB pudotettiin kohteeseen erikoisjoukkojen Lockheed Martin MC-130 Combat Talon -koneesta. Se  perustuu C-130 Hercules -kuljetuskoneeseen. Alla olevassa kuvassa on USAF:n erikoisjoukkojen uudempi Lockheed Martin MC-130J Commando II -versio Rovaniemellä Northern Griffin 2017 -harjoituksessa.

northerngriffin_rvn_0317_6Uutisen lopussa olevalla koepudotusvideolla näkyy, miten GBU-43/B vedetään koneen peräportista lastipalletilla ulos jarruvarjon avulla. Pommi irtoaa varjosta sekä alustasta ja ohjautuu maaliinsa.

Päivitys 14.4: jutun loppuun lisätty Yhdysvaltain puolustusministeriön julkaisema miehittämättömän ilma-aluksen kuvaama video pommin käytöstä Afganistanissa. Iskussa sai ilmeisesti surmansa 36 ISIS-järjestön jäsentä.

MOAB (jota kutsutaan myös nimellä Mother of All Bombs, kaikkien pommien äiti) suunniteltiin Irakin sotaa varten 2003. Sitä ei kuitenkaan tarvittu tuolloin eikä asetta ole koskaan aikaisemmin käytetty sotatoimissa.

GBU-43/B painaa 10,3 tonnia ja se on 9,18 metriä pitkä. Räjähdettä siinä on 8 tonnia. Päivitys 15.4: Business Insiderin tiedon mukaan yksi MOAB maksaa 170 000 dollaria.

Pituutensa vuoksi ase soveltuu vain kuljetuskoneesta pudotettavaksi. MOAB:n keskirungossa on lyhyet siivet. Ase ohjautuu kohteeseensa GPS-avusteisesti neljän pyrstöstä esiin taittuvan ristikkosiivekkeen avulla.

Kyseessä on USAF:n räjähdemäärältään suurin nykyään käytössä oleva pommi. Vastaavan painoisia Grand Slam -pommeja käytettiin jo toisessa maailmansodassa RAF:n Lancastereista Saksan kaupunkimaaleja vastaan.

USAF:n GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator -tunkeumapommi (MOP) painaa enemmän kuin GBU-43/B, mutta siinä on räjähdysainetta vain noin 2000 kiloa. MOAB sen sijaan on lähes kokonaan ohuen alumiinikuoren peittämää räjähdettä.

MOAB räjähtää maalin yläpuolella ja painevaikutus leviää erittäin laajalle alueelle. Toisin kuin tunkeumapommit, se vaikuttaa tunnelikohteisiin vain synnyttämällään paineaallolla. Siksi GBU-43/B voi tehota ainoastaan linnoittamattomiin, ilman paineovia oleviin luoliin.

Valmistuneiden MOAB-pommien määrästä ei ole tietoa, mutta niitä arvioidaan rakennetun 15 - 20 kappaletta. Osa on jo päätynyt museoihin, mutta torstain tapahtumien perusteella vaikuttaa siltä, että loput on varastoitu odottamaan mahdollista tarvetta.

Tähän asti käyttämättömän, tuhovaikutukseltaan erittäin voimakkaan aseen tuominen taistelukentälle saattaa olla Yhdysvalloilta piilotettu viesti Pohjois-Korealle, jonka arvioidaan parhaillaan valmistautuvan uuteen ydinkokeeseen. T.T.