Kaksi moottoroitua varjoliidintä törmäsi - lentäjät maahan pelastusvarjon varassa

moottoroituja_varjoliitimiä_Mike_Fifield_CA_2007_wikimediaKaksi moottoroitua varjoliidintä törmäsi sunnuntaiaamuna Paimiossa. Ilmoitus hätäkeskukseen saatiin kello 8.51 Törmäyksen seurauksena lentäjien liitimet tukahtuivat ja he laskeutuivat maahan pelastusvarjon varassa. Ainakin toinen heistä sai vammoja.

Lounais-Suomen poliisin alustavan selvityksen perusteella ilmaan oli noussut kolme alan harrastajaa. Jostain syystä kaksi varjoliidintä oli sotkeentunut toisiinsa seurauksella, että kantavuus oli heikentynyt olennaisesti.

Toisen liitimen lentäjä oli avannut pelastusvarjon, jonka jälkeen molemmat laskeutuivat noin 150 metrin korkeudesta spiraalimaisessa syöksyssä Paimionjoen törmälle.

Molemmat varjoliitäjät kuljetettiin sairaalaan ja ainakin toisella on vakavia vammoja. Poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Varjoliidin muistuttaa laskuvarjourheilussa käytettävää liitovarjoa. Kyseessä on ilmalla täyttyvä kaareva siipiprofiili, jonka alla lentäjä roikkuu punosten varassa. Lennettäessä mukana on pallokupuinen pelastusvarjo, joka hätätilanteessa käsin heitetään avautumaan ilmavirtaan.

Pelkällä varjoliitimellä lennetään nostavissa ilmavirtauksissa eli termiikeissä ja rinnetuulessa. Ilmaan päästään Suomen oloissa useimmiten vintturi- tai ajoneuvohinauksella. Myös korkeilta maastonkohdilta voidaan startata.

Moottoroidussa varjoliidossa käytetään selkäreppumaista moottorin ja potkurin muodostamaa pakettia (arkistokuvassa jutun alussa). T.T.