Kaksi USAF:n Lockheed Martin F-35 -stealth-hävittäjää saapui Viron Ämariin

F35_lakenheath_0417_2_USAFE(päivittynyt 16.15) Yhdysvallat siirsi 15. huhtikuuta Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjiä Lakenheathiin Englantiin. Viron yleisradio ERR kertoi, että koneita tulisi tiistaina 25.4. Ämarin lentotukikohtaan Tallinnan lähelle. Kaksi F-35-hävittäjää saapuikin kentälle, joka toimii NATO:n Baltic Air Policing -operaation tukikohtana.

Vierailusta ensimmäisenä kertoneen Viron yleisradion Eesti Rahvusringhäälingin (ERR) tiedon mukaan F-35-koneet olisivat Ämarissa jopa useita viikkoja. Tämä vaikuttaa epätodennäköiseltä jo tukeutumiseen liittyvien seikkojen takia.

f22_taAiemmin tukikohdassa on vuonna 2015 vieraillut lyhyesti USAF:n Lockheed Martin F-22 Raptor -ilmaherruushävittäjiä (kuvassa oikealla Tallinnan yllä, lue lisää linkistä jutun lopussa).

Jos F-35-koneet todella tulevat Ämariin, kyse lienee samanlaisesta lyhyestä käynnistä ja paluusta Lakenheathiin (Päivitys kello 20.08: koneet viipyivät Ämarissa vain kaksi tuntia ennen kotimatkalle lähtöä).

Alkuperäisen ERR:n uutisen mukaan koneet olisivat harjoitelleet Virossa muiden liittolaismaiden hävittäjien kanssa. Parhaillaan Ämarissa on osana Baltic Air Policing -operaatiota neljä Saksan Luftwaffen Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Šiauliain tukikohdassa Liettuassa on puolestaan neljä Hollannin ilmavoimien Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon hävittäjää.

ERR:n tiedolle F-35-koneiden tulosta ei heti saatu vahvistusta, mutta se osoittautui paikkansa pitäväksi. Kahden hävittäjän mukana saapui myös Boeing KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone, joka tuki F-35-koneita siirtolennolla.

F35_lakenheath_0417_USAFEUSAF:n moderneinta kalustoa edustavat F-35A-häivehävittäjät tulivat RAF Lakenheathiin 34th Fighter Squadronista (tunnetaan nimellä Rude Rams)  ja Air ForceReserve 466th Fighter Squadronista Niiden kotitukikohta on Hill Air Force Base Utahissa.

Koneiden määrää ei kerrottu, mutta julkaistujen kuvien (yllä) perusteella niitä on vähintään kolme. Mediassa esiintyneiden tietojen perusteella F-35A-hävittäjiä olisi tullut Englantiin yhteensä kahdeksan.

Tukeutumisen Lakenheathiin ja harjoittelun muiden Europaassa olevien koneiden kanssa kerrottiin liittyvän Yhdysvaltojen European Reassurance Initiativeen eli tuen osoittamiseen NATO-kumppaneille.

Viidennen sukupolven F-35A-hävittäjien ilmoitettiin toimivan myös muista liittoumaan kuuluvista maista. Näin halutaan maksimoida harjoittelumahdollisuudet, mutta samalla luonnollisesti myös näytetään lippua. Vierailu Viroon sopisi osaksi tätä toimintaa.

F-35A on Suomenkin HX-hankkeessa Hornetin korvaajaksi tarjolla olevan uuden hävittäjän ilmavoimaversio. Lisäksi rakennetaan lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskuun kykenevä merijalkaväen F-35B.

Merivoimien tukialuksille on tulossa katapulttistartteihin ja jarruvaijerilaskuihin soveltuva F-35C. Siinä on muita versioita suurempi siipi. T.T.

Uutinen päivittynyt: lisätty tieto koneiden saapumisesta Ämariin sekä vierailun kaksituntisesta kestosta.

ERR:n englanninkielinen uutinen

Lue myös lisää aiheesta: