Kesän lentonäytöskausi pyörähti käyntiin

utti_avoimetKesän varma merkki ovat lentotukikohtien avoimien ovien päivät. Ensimmäisenä ehti Kauhava jo huhtikuussa, eilen torstaina oli vuorossa Tikkakoski ja hyvänä kolmosena perjantaina Utti. Ensi viikolla on luvassa lisää. Vaikka Kauhavalla ei enää juhlita yötöntä yötä, vuotuinen SIL:n päälentonäytös on kesän ohjelmassa.

Utin Jääkärirykmentin perinteinen toimintanäytös ja avoimien ovien tapahtuma keräsi arkipäivästä huolimatta arviolta useiden tuhansien katsojien yleisön. Mukana vuosipäivän vietossa oli yksikön veteraanien ohella koululaisia ja ilmailusta muuten vain kiinnostuneita.

utti_avoimet2Toimintanäytöksessä erikoisjääkärit evakuoivat vihamieliselle alueelle jääneet kaksi henkilöä. Ensimmäiseksi alueen varmistajat hyppäsivät paikalle liitovarjoilla NH90-kopterista .

Hughes 500 -kopterissa ollut tarkka-ampuja seurasi puolestaan tilannetta ilmasta, kun NH90 toi pelastajat paikalle. He laskeutuivat leijunnassa olevasta kopterista maahan Fast Rope -menetelmällä.

Tapahtumassa oli myös esillä runsaasti erilaista maakalustoa, jota lentotukikohta tarvitsee toimintansa mahdollistamiseen (mm. tankkiautoja, kauhakuormaajia ja pelastusajoneuvo).

Nähtävänä oli kaksi NH90-helikopteria sekä Hughes 500. Lentonäytösosuudessa esiintynyt F/A-18 Hornet oli myös pysäköity yleisöalueelle.

Utin perinteiseen tapaan vierailijat pääsivät lähelle kalustoa ja avuliaita oppaita oli tarjolla jakamassa tietoa sitä haluaville. Hallitiloissa esiteltiin Jääkärirykmentin aseistusta ja varusteita.

Sotilaskotiyhdistyksen pisteissä oli halukkaille tarjolla munkkikahvit ja Leijona Catering myi vitosella perinteistä hernekeittoa ja pannaria.

utti_avoimet3Ilmassa nähtiin Midnight Hawks -taitolentoryhmän ohella paikallisesta kalustosta NH90 ja Hughes 500 -helikopterit. Meluisammasta ja myös näyttävimmästä esityksestä vastasi Hornet, joka käytti lennollaan runsaasti soihtuja.

Lentonäytöskausi jatkuu Ilmavoimien tukikohtien avoimien ovien päivillä. Niiden ajankohdat selviävät Lentoposti.fi:n aiemmasta jutusta: