KLM keskeyttää mahdollisesti kaikki kaukolennot Hollannin uusien matkustusrajoituksien seurauksena

KLM Boeing 777-200ER PH-BQAHollantilaisyhtiö KLM uhkaa keskeyttää kaikki yhtiön kaukolennot maan hallituksen uusien matkustusrajoituksien seurauksena. Yhtiö ei halua jättää miehistön jäseniä ulkomaille, joka nousee riskiksi uusien matkustusrajoitusten myötä. Kaukolentojen keskeytys vaikuttaisi matkustajaliikennettä enemmän lentorahdin kulkemiseen.

KLM keskeyttää mahdollisesti kaikki 270 viikottaista kaukolentoaan perjantaista 22. tammikuuta lähtien hallituksen uusien matkustustusrajoitusten seurauksena. Hollannin hallitus ilmoitti keskiviikkona vaativansa jatkossa lentomatkustajilta edelleen negatiisista Covid-19-testitulosta PCR-testistä, mutta myös uutta pikatestiä juuri ennen lähtöä ulkomailta kohti Hollantia. Pikatestissä positiivisen testituloksen saaneita ei otettaisi kyytiin. Vaatimus koskee matkustajien lisäksi myös miehistön jäseniä.

Uusien matkustusrajoitusten myötä Hollannin hallitus kehotti kansalaisiaan olemaan matkustamatta ja pysymään kotimaassa 31. maaliskuuta saakka.

Hollanti haluaa estää uusien virusmutaatioiden pääsyn maahan ja Isoa-Britanniaa koskevaa lentokieltoa on laajennettu koskemaan Etelä-Afrikkaa, Brasiliaa, Argentiinaa, Boliviaa, Chileä, Kolumbiaa, Equadoria, Ranskan Guyanaa, Guyanaa, Cap Verdeä, Panamaa, Paraguayta, Perua, Surinamia, Uruguayta ja Venezuelaa. Rajoitus tulee voimaan lauantaina 23. tammikuuta ja alkuun se on voimassa kuukauden tai kunnes pakollinen karanteeni on säädetty laissa.

Korkean riskin alueilta Hollantiin lentäen tai laivalla saapuvilta vaaditaan jatkossa negatiivinen pikatesti, joka on otettu enintään neljä tuntia ennen lennon tai laivan lähtöä. Sen lisäksi voimassa on edelleen vaatimus enintään 72 tuntia vanhasta negatiivisesta PCR-testistä ennen saapumista maahan. Lisäksi puuttellinen pikatestien mahdollisuus lentoasemilla tulee omalta osaltaan hallituksen mukaan vähentämään matkailua.

"Testaamalla miehistön jäsenet ennen paluuta ajaudumme riskiin, jossa miehistön jäsen pitäisi jättää kohteeseen. Tämä tarkoittaa, ettemme voi enää lentää kaukolentoja emmekä lentoja tiettyihin kohteisiin Euroopassa", kommentoi KLM:n edustaja Luchtvaartnieuws-verkkopalvelulle.

Mikäli KLM keskeyttäisi yhtiön kaikki kaukolento-operaatiot ei sillä olisi matkustajaliikenteen kannalta merkittäviä vaikutuksia. Sen sijaan mannertenvälinen lentorahdin kulku kokisi merkittäviä vaikutuksia. Juuri lentorahtimarkkinat ovat kannatelleet matkustajalentoyhtiöitä pandemian aikana. KLM on kuljettanut myös koronavirusrokotteita.

KLM:n odotetaan kuitenkin neuvottelevan hallituksen kanssa lentomiehistöjä koskevasta poikkeusmenettelystä, jonka myötä kaukolennot voisivat jatkua entiseen tapaan.

Luchtvaartnieuws.nl: KLM stopt met verre vluchten wegens aangescherpt reisbeleid