Kreikasta tulossa Dassault Rafalen ensimmäinen eurooppalainen vientiasiakas - ostaisi 18 hävittäjää

Rafale_ilmassa_1Kreikka ilmoitti aikovansa hankkia kaikkiaan 18 Dassault Rafale - hävittäjää vahvistamaan maan ilmavoimien suorituskykyä. Kaupan toteutuessa Kreikasta tulisi ensimmäinen Rafale -hävittäjän vientiasiakas Euroopassa.

Ranskan ja Kreikan puolustusministerit ovat viimeaikoina keskustelleet useita kertoja puolustusyhteistyöstä maiden välillä. Syynä on Kreikan ja Turkin väliset kasvavat jännitteet itäisen Välimeren alueella. Ranskan on odotettu tarjoavan Kreikalle puolustusyhteistyöratkaisuja. Kreikka on hankkimassa uusi hävittäjiä, helikoptereita, fregatteja sekä muita asejärjestelmiä.

Rafale-kauppojen toteutuessa Kreikan ja Ranskalaisen Dassault Aviationin 45 vuoden mittainen yhteistyö saisi jatkoa uusimman ensilinjan hävittäjän osalta. Samalla Kreikka nousisi Rafale-hävittäjän ensimmäiseksi vientiasiakkaaksi Euroopassa. Kreikka on suunnitellut hankkivansa myös Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä.

Eri lähteiden mukaan kaikki 18 hävittäjää voisivat olla jopa uusia, kun taas toisten lähteiden mukaan uusia Rafale C F3R -hävittäjiä olisi suunniteltu hankittavaksi 10 ja kahdeksan vanhempaa F1 ja F2 -version hävittäjää tulisi Kreikalla nopealla aikataululla Ranskan ilmavoimilta.

Yhteistyö Dassaultin kanssa alkoi vuonna 1974 Kreikka tilasi 40 Mirage F1 -hävittäjää. Niitä seurasi 40 Mirage 2000 -hävittäjän tilaus vuonna 1985. Viimeisimmän tilauksen Kreikka teki Dassaultilta vuonna 2000. Kyseinen tilaus sisälsi 15 Mirage 2000-5 -hävittäjää sekä kymmenen vanhemman Mirage 2000 -hävittäjän päivitykset, joiden toteuttamisesta vastasi osaksi Kreikan ilmailuteollisuus.

RF_F4Kreikan ilmavoimien hävittäjäkalustona on nykyisin mm. Lockheed Martin F-16 Block 52+ Adv, sekä Dassault Mirage 2000 ja 2000-5 -hävittäjiä.

Dassault Rafale -hävittäjiä ovat ostaneet Ranskan ilma- ja merivoimien lisäksi Egypti, Qatar ja Intia. Rafale -hävittäjä on ehdolla myös Suomen ilmavoimien seuraavaksi suorituskyvyksi käynnissä olevassa HX-hankkeessa.