Kuumailmapallojen SM-kisat käynnistyivät

pallosmKuumailmapallojen Suomen mestaruuksista kilpaillaan Jyväskylässä ja sen ympäristössä 8.-12. toukokuuta jo 29:ttä kertaa. Ensimmäinen lento kisattiin suunnitelmien mukaisesti torstaiaamuna. Tehtävänä oli kuusiosainen tarkkuuslento. Se sijoittui sääolojen takia tällä kertaa Luoteis-Laukaan alueelle. Pallot nousivat ilmaan aamukuuden jälkeen ja olivat maassa jo kahdeksaan mennessä.

Kilpailuun osallistujista noin puolet on nuoria lentäjiä, joihin kohdistuu suuria odotuksia kilpailumaailmassa. Heti ensimmäisen lennon jälkeen kisaa johtaakin Kirsikka Ruotsalainen Lappeenrannasta. Epävakaisesta säästä huolimatta uskotaan , että muutama lento vielä saadaan hyvinkin lennettyä.

Viimeinen kilpailulento lennetään lauantai-iltana, koska jo nyt arvioidaan, että sitä ennen on saatu riittävän monta osakilpailua.

Kisakeskuksena toimii Jyväskylän lentoasema. Lentoonlähtöjä ja laskeutumisia tapahtuu sääolosuhteiden salliessa eri puolilla kilpailualuetta Muuramen ja Äänekosken välillä pohjois-etelä -suunnassa. Itäisimmät paikat, joissa palloja saattaa lentää, ovat Laukaan alueella, läntisimmät Petäjäveden – Uuraisten tienoilla.

Kuumailmapallolennon Suomen mestaruuksista on kilpailtu vuodesta 1985. Tänä vuonna mukana on seitsemän osanottajaa. Jyväskylän alueella kisat pidetään nyt kahdeksatta kertaa.

Järjestäjänä toimii Sisä-Suomen Kuumailmapallokerho ry alueen ainoan ilmapalloyhtiön Aeronautin ja Jyväskylän lentoaseman avustamana. Kilpailun johtajana toimii Inkeri Kortelainen ja turvallisuuspäällikkönä Kimmo Nortaja.

Kuumailmapalloilla lennetään silloin kun ilmakehä on rauhallinen. Eli aamulla heti auringon nousun jälkeen ja illalla jokunen tunti ennen auringon laskua. Päivällä ei lennetä.

Lennoilla on aina säävaraus. Lentää voidaan heikon pintatuulen ja hyvän näkyvyyden oloissa. Siksi valoisana vuodenaikana palloväen yöunet jäävät vähäisiksi, jos sää sallii kuuden lennon maksimimäärän.

Palloilla lennetään enimmäkseen tarkkuuslentoja. Silloin jokin maastopiste, esim. tienristeys on maalina. Lähimpää sen ylittänyt on voittaja. Maalin ylitys todennetaan nykyisin gps-jäljen avulla. Silti monilla lennoilla palloissa on mukana lisäksi pienet merkkiviirit, markerit, joita maalille pudottaen ratkotaan lentotarkkuutta. Lähimmäksi maalia pudottanut on paras.

Tästä syystä pallot ajoittain lentävät ilmailuviranomaisen kilpailuluvan nojalla melko alhaisissakin korkeuksissa. Sääntöjen mukaan esim. laidunalueet, karjasuojat ja tiheästi asutut alueet kierretään kohtuullisen minimietäisyyden päästä.

Vaikka kuumailmapallo on pehmeä-ääninen, pallot on varustettu ns. karjapolttimin koska esimerkiksi hevoset saattavat säikkyä yllättävää ääntä. Karjapoltinta eläinten läheisyydessä käyttämällä polttoäänet ovat normaaliakin vaimeampia.

Yhdellä lennolla voi olla jopa kolme tehtävää. Kuudella lennolla voidaan saada siis kahdeksantoista osakisaa, joiden yhteispisteissä paras on Suomen mestari 2013. Samalla kilpailu on karsintakilpailu 2014 MM-kisoihin. jotka ovat Birstonasissa Liettuassa.

 

Järjestäjän tulospalvelu (pdf)