Kylmät tyypit Hawkista ja FPV-koptereita - Model Expo avautui Messukeskuksessa

modelexpo16_2Pienoismalliharrastuksen Model Expo avautui perjantaina Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma jatkuu viikonlopun ajan. Esillä on ilmailua ja runsaasti erilaisia kauko-ohjattavia kamerakoptereita. Myös Ilmailumuseoyhdistyksen Hawk on paikalla.

Model Expo on muodostunut kevään merkiksi alan harrastajilla. Tapahtuman suosio on vaihdellut, mutta edelleen se tuntuu kiinnostavan. Jos paikalle menee vain yhden osa-alueen takia, tarjonta saattaa vaikuttaa rajatulta. Avoimin mielin nähtävää sen sijaan on paljon.

modelexpo16_1Esillä on perinteisiä muovipienoismalleja, lennokkeja, kauko-ohjattavia auto- ja laivamalleja, kamerakoptereita, pienoisrautateitä ja Lego-rakenteita. Lisäksi lautapelaajat esittelevät harrastustaan.

Kauko-ohjattavia kamerakoptereita on esillä enemmän kuin koskaan. Niitä on nähtävänä niin ammattimaiseen kuvaukseen soveltuvina (yllä), harrastekäyttöön riittävinä tai pelkkään hupilentelyyn käytettävinä.

Lisäksi paikalla on FPV Racing -multikoptereita. Ne ovat pieniä kauko-ohjattavia, joita lennätetään kopterin kameran lähettämän kuvan perusteella (FPV, First Person View, kuvassa alla).

modelexpo16_4Kameran kuva välitetään lennättäjän päässään pitämiin videolaseihin, joten läsnäolon kokemus on vahva. Lajissa järjestetään kisoja, joissa lennetään esimerkiksi metsässä. Jutun lopussa olevasta videosta selviää mistä on kyse.

Model Expo järjestetään Messukeskuksen uusimmassa korkeassa tilassa, mikä mahdollistaa lennokkien lennätykset. Siinä järjestetään mm. suosittu paperilennokkien pituuslennätyskilpailu. Tilassa esitellään myös FPV-koptereita.

modelexpo16_3Paperilennokkeja kisaa varten voi askarrella Suomen Ilmailumuseon osaston työpajassa. Museo on tuonut paikalle myös Ilmailumuseoyhdistyksen uuden kontin, johon on sijoitettu BAe Systems Hawk -suihkuharjoituskoneen (HW-314) aito eturunko. Messuvieraat voivat istua ns. kylmät tyypit koneen ohjaamossa (vasemmalla).

Hallista löytyy myös vesiallas pienoislaivoille ja hiekkaa erilaisille kauko-ohjatuille maansiirtokoneiden pienoismalleille. Suomen Ilmailuliiton osastolla on jälleen esillä purjekoneen eturunkoon rakennettu lentosimulaattori.

Samaan aikaan Messukeskuksessa järjestetään myös käsittämättömän suositut Lapsimessut. Siksi päästäkseen Model Expoon on varauduttava raivaamaan tiensä lastenvaunuruuhkien läpi.

Viikonloppuna samalla lipulla Messukeskuksessa voi käydä myös Outlet Expossa ja Eläinystäväni-tapahtumassa. T.T.