Leasingyhtiö AerCapin GECAS-kauppa toteutui - myös Finnairin koneita siirtyi AerCapille

AerCap_AirbusLentokoneiden leasingyhtiö AerCapin maaliskuussa 2021 ilmoitettu GE Capital Aviation Servicesin (GECAS) osto General Electriciltä toteutui 1. marraskuuta 2021. AerCap nousee johtavaksi ilmailun leasingyhtiöksi lentokoneiden, moottoreiden ja helikoptereiden osalta. Kaupan mukana osa Finnairinkin vuokrakonelaivastosta siirtyi AerCapin omistukseen.

AerCapin toteuttaman GECAS-kaupan myötä leasingyhtiö nousee maailman johtavaksi ilmailualan leasingyhtiöksi ja sillä on noin 300 asiakasta eri puolilla maailmaa. AerCap on nyt Airbusin ja Boeingin suurin asiakas.

Irlantilaisen AerCapin omistuksessa on nyt jo yli 2000 lentokonetta, yli 900 moottoria ja yli 300 helikopteria. Lisäksi sen tilauskirjassa on yli 450 polttoainetehokasta ja teknologisesti edistyksellistä lentokonetta. Vuoteen 2024 mennessä jo 75 prosenttia yhtiön lentokoneista on tällaisia uuden teknologian koneita.

Joulukuun 2020 lopussa AerCapin omistamien lentokoneiden, helikoptereiden ja moottoreiden markkina-arvo oli 42 miljardia Yhdysvaltain dollaria. GECASin hallinnoiman omaisuuden arvo puolestaan on noin 34 miljardia dollaria.

General Electric sai kaupassa 111,5 miljoonaa uutta AerCapin osaketta, noin 23 miljardia käteistä ja miljardin edestä AerCapin velkakirjoja. Kaupan jälkeen General Electric omistaa 46 prosenttia AerCapista.

Kaupan toteutumisen seurauksena myös osa Finnairin käyttämistä lentokoneista siirtyy Aercapin hallintaan. Suomalaisyhtiö on tehnyt A330- ja 350-koneistaan myynti- ja takaisinvuokraussopimuksia GECASin kanssa ja nyt nämäkin koneet siirtyvät AerCapin hallinnointiin.

AerCap on kasvanut yritysostoilla aiemminkin, sillä se sai vuonna 2014 omistukseensa myös ILFC:n (International Lease Finance Corporation), jonka se osti vakuutusjätti AIG:lta. ILFC oli tuolloin hallinnoimien lentokoneidensa arvolta maailman suurin leasingyhtiö ennen GECASia.

Lue myös: