Lentokenttäalan osaamista edistävä Airport Cluster Finland –hanke jatkaa yhdistysmuodossa

Airport_Cluster_Finland_1Vantaan Innovaatioinstituutin Airport Cluster Finland –hanke päättyy vuoden 2013 lopussa ELY-keskuksen myöntämän hankerahoituksen päättyessä. Hankkeen jäsenyritykset ovat kuitenkin päättäneet jatkaa toimintaa yhdistysmuotoisena. Yhdistyksen perustamispäätös tehtiin 29. lokakuuta Helsinki-Vantaan lentoasemalla pidetyssä kokouksessa, jossa yhdistystoimintaan sitoutui heti mukaan 14 suomalaista lentokenttäalalla toimivaa yritystä.

Airport Cluster Finland –hankkeen päätavoitteena on ollut edistää suomalaista lentokenttäalan osaamista kansainvälisesti. Käytännössä tämä on toteutunut klusterin jäsenyritysten yhteismarkkinointina ”Airport Expertise from Finland” –teemaa hyödyntäen.

Airport Cluster Finland brändi, sekä vuosittainen seminaaritapahtuma ”ACF Annual Seminar” tunnetaan jo kansainvälisesti lentokenttäalan piireissä ja on selvää, että Suomessa osataan alalla muutakin kuin snow-how:ta.

Klusteritoiminnan kautta on myös haluttu auttaa alalla toimivia yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa ja löytämään uusia kumppaneita. Tästä konkreettisena esimerkkinä on Airport Cluster Finland –hankkeesta syntynyt ”Airport Concepts” –hanke, jossa mukana olevien lentokenttäalan yritysten tuotteita ja palveluita yhdistelemällä muodostettiin mielenkiintoisia ja uudenlaisia kokonaisratkaisuja lentoasemille.

Relax_HK_2Tästä hyvänä esimerkkinä toimii jo hetkessä suuren suosion saavuttanut, Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitseva Relaxation Area, joka on toteutettu usean yrityksen yhteistyönä.

Airport Cluster Finland –hanke käynnistettiin Vantaan Innovaatioinstituutin toimesta joulukuussa 2009. Neljän toimintavuotensa aikana jäsenmäärä on kasvanut kolmenkymmenen yrityksen tienoille.

ACF ottaa jäsenikseen kaikki yritykset, jotka toimivat suoraan tai välillisesti lentokenttätoimialalla palveluntarjoajana tai tuotevalmistajana. Tällä hetkellä klusterin jäsenistö edustaa monipuolisesti koko lentokenttätoimialan eri osa-alueita talvikunnossapidosta terminaalien sisustukseen.

Airport Cluster Finland

Lue myös:
Artikkeli: Suomen saavutettavuus on elinehto