Maavoimien miehittämättömät Orbiter II UAS -ilma-alukset syyskuussa pääkaupunkiseudulla

orbiter2Maavoimat esittelee syyskuussa medialle uutta Aeronautics Orbiter II -tiedustelulennokkiaan pääkaupunkiseudulla PAPU2-harjoituksen yhteydessä. Lennokkien avulla voidaan mm. luoda entistä parempaa tilannekuvaa sekä parantaa aluevalvontakykyä.

Minilennokkien eli miehittämättömien tiedusteluilma-alusten (Mini UAS, Unmanned Aerial System) hankinta ja käyttöönotto on osa jalkaväkimiinojen mukana poistuvan suorituskyvyn korvaamista. Lennokeilla parannetaan aluevalvontakykyä ja joukkojen tilannekuvaa. Niitä voidaan käyttää myös muiden viranomaisten tukemiseen.

orbiter_simlatMaavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen kertoi perjantaina komentajan mediapäivässä Orbiterin esittäytyvän tiedotusvälinelle ensimmäistä kertaa vuoden 2016 Paikallispuolustus 2 -harjoituksessa (PAPU2).

Kyseinen paikallisjoukkojen taistelu- ja ammuntaharjoitus järjestetään syyskuussa pääkaupunkiseudulla. Lennokki halutaan tuoda julkisuuteen nimenomaan operatiivisessa yhteydessä.

Israelilaista alkuperää olevaa Orbiter-minilennokkia käytetään maavoimien joukkotuotannon mukaisessa koulutuksessa. Järjestelmää operoi koulutettu varusmiesryhmä.

Puolustusvoimien kunnossapidon strategiselle kumppanille Millog Oy:lle ulkoistetaan järjestelmän huolto- ja ylläpitokyky. Israelilaiselta Simlatilta on hankittu simulaattorijärjestelmä koulutusta varten.

Orbiter_2_AeronauticsPuolustusvoimien hankkima Orbiter II -kalusto on kokoluokaltaan keskimmäinen Aeronautics Defence Systems Ltd:n kolmen samaa nimeä kantavan tiedustelulennokin valikoimasta.

Orbiter II:n kärkiväli on noin kolme metriä. Siinä ei ole peräsinpintoja vaan lennokki on lähinnä ns. lentävä siipi -tyyppiä. Siivenkärjissä on suuret wingletit. Lyhyen rungon etuosassa on sensoripaketti ja takana moottori.

Purettuna lentoonlähtöpainoltaan 10-kiloista lennokkia on helppo kuljettaa miesvoimin kantamallakin. Sen pystyy kokoamaan käyttökuntoon noin 10 minuutissa.

UAS lähetetään lennolle pienellä katapultilla (kuvassa yllä), joka voidaan kuljettaa lennokkien tavoin kantamalla tai asentamalla se ajoneuvoon. Paikannusta varten ilma-aluksessa on GPS- ja inertiajärjestelmät. Lennon päätteeksi Orbiter tulee maankamaralle laskuvarjon varassa.

orbiter_simulator_simlatVoimanlähteenä on takarunkoon asennettu harjaton sähkömoottori, joten lennokki on hiljainen ja vaikeasti havaittavissa. UAS lentää 30-70 solmun nopeudella ja sen akuista saadaan irti toiminta-aikaa 3-4 tuntia.

Lennolla Orbiter II on gyrostabilisoitu. Hyötykuormaa, kuten elektro-optisia sensoreita, lennokki pystyy kantamaan 1,5 kiloa.

Orbiter kykenee toimimaan yöllä ja päivällä sekä myös huonoissa sääolosuhteissa. Sitä ohjataan kenttäkelpoisen kannettavan tietokoneen kaltaisella päätteellä. Tyypillinen käyttöetäisyys on 10 - 15 km. T.T.

 Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: